Чајковски никад не излази из моде

Александра Маџар
Чајковски никад не излази из моде

Бањалука - Композиције великана класичне музике Баха, Бетовена, Брамса, не владају само у свијету класике, а то доказује и чињеница да су често биле на првом мјесту многих листа популарне музике.

Робин Тики је већ седмицама на врху “Билбордове” листе синглова са пјесмом “Bllured Lines”, а први пут јавности се представио синглом “When I Get You Alone”, који у себи има класичних тонова. У пјесми је коришћен дио пјесме “A Fifth of Beethoven” Валтера Марфија, која заправо представља диско ремикс Бетовенове “Симфоније бр. 5”.

Лет до звијезда на крилима класичне музике резервисао је и Мика када је 2006. године свијет освојио хитом “Grace Kelly”, у којем се препознаје модерна интерпретација арије из “Севиљског берберина” Ђоакинија Росинија.

- Није тајна да су композитори вековима уназад писали музику позајмљујући мотив, мелодију од једног такта или два, понекад и више, из својих ранијих композиција, или из композиција других композитора - подсјетио је дипломирани кларинетиста и портпарол Удружења музичких умјетника Републике Српске Александар Јовановић.

Али, како каже Јовановић, ту су и правила колико је дозвољено да се “позајми” музике из друге композиције, а да то не буде плагијат.

- Није чудо да многи свјетски, па чак и домаћи композитори данас имају делове светски познатих композиција уметничке музике у својим песмама. Једино је питање да ли је то “ укусно” уклопљено у само дело, али о укусима се свакако не расправља - сматра Јовановић.

Да обрада или “посуђивање” одломака из дјела умјетничке музике од стране извођача и бендова популарне музике код нас и у свијету не представља ништа ново потврдио је и композитор Младен Матовић.

- Умјетничка музика је та из које су се развили и настали сви други музички жанрови и правци, осим традиционалне музике. Коришћење познатих мелодија и бисера умјетничке музике у савременој музичкој индустрији се у основи може свести на два основна нивоа - казао је Матовић.

Објашњава да је први ниво афирмативног карактера и подразумијева успјеле обраде, које су, поред афирмације извођача који их је искористио, истовремено и у функцији популаризације саме умјетничке музике.

- Други ниво обухвата неуспјеле покушаје обраде композиција умјетничке музике у поп маниру и овакви случајеви се могу окарактерисати као својеврсно скрнављење аутентичних умјетничких дјела - истиче Матовић.

Ни хип-хоп није остао имун на звуке класичне музике, а као добар примјер може да послужи пјесма “I Can”, којом је 2003. године топ-листе освојио Нас. Његов хит заснива се на дијеловима чувеног Бетовеновог дјела “Багатела у А молу”, познатијег под називом “За Елизу”.

У претапању класике у Р&Б звуке можда су најдаље отишле чланице групе “En Vouge” када су 2000. године објавиле албум “Masterpiece Theater”. Једна од пјесама “Love U Crazy” садржи дијелове чувеног балета “Крцко Орашчић” Петра Иљича Чајковског.

Елвис Присли

Један од највећих и свакако најромантичнијих хитова Елвиса Прислија, пјесма “Can’t Help Falling In Love” већ деценијама осваја срца.

Занимљив је свакако податак да је ова пјесма заправо модерно читање Мартинијеве “Plaisir d'amour”, која потиче из осамнаестог вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана