Бранка Парлић - Савремена музика потиснута са сцене

Александра Маџар
Бранка Парлић - Савремена музика потиснута са сцене

Бањалука - Савремена музика се јако ретко изводи и није довољно заступљена на музичким академијама.

 Важно је да уз нови звук иде и нова "слика". Како свирам искључиво музику 20. и 21. века, чини ми се потпуно примерено да у представљању те музике користим технологију 21. века. И у технички слабије опремљеним салама, настојим да концерт макар "обојим" светлима.

Испричала је ово за "Глас Српске" пијанисткиња Бранка Парлић из Новог Сада, која је на српској музичкој сцени јединствена по посвећености дјелу Ерика Сатија и "Новој музици". Она је једна од водећих пијанисткиња која се посветила извођењу "Нове музике", односно музике композитора минимализма и постминимализма из друге половине 20. и прве деценије 21. вијека.

Парлићева широм Европе промовише музику 21. вијека, а њена извођења композиција Филипа Гласа, Мајкла Најмана и Вима Мертенса имају више од пет милиона слушања на "Јутјубу".

Једина два извођења дјела реномираног америчког композитора Филипа Гласа која имају више од два милиона слушања на "Јутјубу", извела је управо Парлићева.

Музичарка истиче да је јако радује када у оквиру гостовања држи предавања и када послије тога млади људи схвате да је музика времена у којем живимо заиста вриједна пажње.

Публици у Републици Српској представила се концертом који је одржан у Банском двору Културном центру у организацији Удружења музичких умјетника Републике Српске.

- Радује ме што млади људи из Удружења музичких умјетника РС желе да представе публици нову музику композитора минимализма и постминимализма из друге половине 20. и прве деценије 21. века која је заиста лепа већ на прво слушање - каже Парлићева и додаје да има добру сарадњу са члановима Удружења музичких умјетника РС.

Пијанисткиња је дипломирала на одсјеку за клавир на Факултету музичке уметности у Београду, а усавршавала се на Музичкој академији у Ници код Пјера Санкана, професора париског Конзерваторијума. Наступала је у Србији, Хрватској, Македонији. Словенији, Њемачкој, Француској, Мађарској, Аустрији, и Швајцарској.

- Учествовала сам на многим музичким фестивалима, као што су Загребачко бијенале, Град театар у Будви, Скопско љето, Битољски фестивал, Новосадске музичке свечаности, "Егзит", "Ринг Ринг", Ремузика у Приштини, Гандусијана у Ровињу, као и на Филмском фестивалу у Мотовуну - подсјетила је Парлићева.

Концерт у Холандији

 - Први сљедећи концерт који је потврђен је у Холандији. Тамо намеравам да снимим плочу, пошто се у Европу поново враћа тај носач звука - каже Бранка Парлић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана