Брајан Фери објављује раскошну ретроспективу каријере

Бранислав Предојевић
Брајан Фери објављује раскошну ретроспективу каријере

ЛОНДОН - Легендарни пјевач и музичар Брајан Фери објавиће раскошну колекцију "Retrospective: Selected Recordings 1973-2023" од пет ЦД дискова, који обједињују његову соло продукцију у периоду од преко 50 година.

Ово луксузно издање садржи тематске конципиране дискове од којих први нуди 20 пјесама по принципу "Best Of", други "Compositions" се бави дубоким експерименталним резовима, трећи диск "Interpretatons" доноси пробран избор Феријевих обрада, док четврти ЦД приказује музику његовог ретро-џез ансамбла под називом "The Bryan Fery Orchestra" и посљедњи диск "Rare and Unrelesaed", садржи 16 раритета и укључује четири раније необјављене пјесме.

Легендарни енглески пјевач и текстописац остварио је импресивну каријеру као фронтмен славне групе "Рокси мјузик", али и као запажен соло умјетник јединственог вокалног стила и сценске појаве. Након пробоја са групом "Рокси мјузик" 1972. године са прва два албума, већ 1973. године Фери је започео паралелну соло каријеру издавањем албума "These Foolish Things", који је популаризовао концепт савременог музичара који објављује соло албуме који покривају стандардне пјесме и представљају драстичан одмак од његовог рада са бендом. Током соло каријере објавио је 16 студијских албума, од којих је шести соло рад "Boys and Girls", достигао позицију број 1 у Великој Британији у јуну 1985. године и био је његов једини соло студијски албум који је на врху листе, а главни сингл "Slave To Love", постао је класик рок музике осамдесетих.

Његов карактеристичан глас описан је као елегантно и врло заводљиво пјевање, али је током каријере такође изградио препознатљив имиџ и стил који је на бројне генерације публике утицао колико и његова музика. Славни критичар Питер Јорк описао је Ферија као умјетнички објект који би требало да виси у музеју "Тејт", али он је само дио бројних поштовалаца његове музике и понашања на позорници који укључују Кејт Буш, Дејва Гана, Сајмона ле Бона и бројних других поп и рок звијезда.

Сам Фери рекао је у једом интервјуу да је свјестан утицаја сопствене сценске појаве, али да је он приватно прилично стидљива особа сакривена иза елегантних маски на позорници.

- У стварном животу ме прилично омаловажавају у поређењу са животом на сцени, али мислим да је мој живот био занимљив, сигурно. Да ли је то умјетничко дјело, не бих могао да кажем. Наравно, немам намјеру да се прикачим за зид умјетничке галерије, јер је смијешно бити стидљива особа, а опет бити пјевач у рок бенду. То је нека врста контрадикције - рекао је Фери.  Ова раскошна ретроспектива соло каријере, једног од најславнијих пјевача у историји рок музике, биће објављена 8. новембра 2024. године.

ПАКОВАЊЕ

Комплетан пакет долази у раскошном великом формату  у умјетничкој режији самог Ферија.

Пакет садржи књигу од 100 страна у тврдом повезу, са фотографијама из цијеле Феријеве каријере. Поред делукс издања, ту су и издања са једним ЦД-ом и 2 ЛП винила која нуде најбоље од 20 нумера, док је прозирни винил на 2 ЛП плоче доступан у независним продавницама у Великој Британији

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана