Браћа Теофиловић - Морамо да чувамо истинске вредности

Жељка Јаворац
Браћа Теофиловић - Морамо да чувамо истинске вредности

Да би се сачувале вредности и идентитет једног народа потребан је пре свега минимум самопоштовања као и поштовање и право на различитост. Такође су важни велики труд, рад, вера, занос и подсећање на све оне који су вам на било који начин помогли у вашем стваралачком чину.

Причају тако за "Глас Српске" музичари браћа Ратко и Радиша Теофиловић, јединствени извођачи древне српске и балканске вокалне музике.

За браћу Теофиловић музички зналци кажу да, враћајући се традиционалним пјесмама, из нашег етноса извлаче ону дубоку и древну емоцију која превазилази вијекове, моду и историју, која је сам бит људског постојања. Називају их чуварима традиције, али они наглашавају да је "традиција веома широко поље".

- То је појам који се може везивати за различите области културног деловања. Мислимо да је много битније како чувамо истинске вредности када је права култура на маргини. Традиција може настати и у овом тренутку, а време њеног трајања даје јој тај појам као назив - кажу Теофиловићи.

Истичу да је у основи или корјену сваке умјетности национално, али када она опстане, захваљујући свом квалитету, постаје наднационална.

- Ово што ми радимо сваки човек без обзира на године, профил и социјалну категорију може да прихвати пуним срцем. Потребно је да дође на концерт и потпуно се препусти музици, а један од задатака музике је да буди врлине код сваког човека - наглашавају.

Близанци Теофиловић пјевају само народне пјесме - српске, македонске, горанске, са Косова и Метохије, из Санџака, Пирота и Врања, па и далматинске. Битно је само да су изворне, што древније. Ратко пјева први, а Радиша други глас.

Браћа су наступали на музичким фестивалима широм свијета, а публика је одлично прихватила њихову музику.

- Када емоција надраста сам разлог песме превазилазе се све баријере. У свету је бавити се оваквим стварима нешто посебно и они то гледају са посебним поштовањем - кажу Теофиловићи.

Често Ратко и Радиша наглашавају да тренутно нема музичких емисија у којима би жељели да се Мојаве и од тога не одустају.

- И сами сте свједоци тренутне медијске слике која једноставно нема ни простора ни разумевања за људе који другачије мисле. Са друге стране,  телевизија као медиј никада неће бити у могућности да пренесе оно што се дешава на самом концерту. Ми смо концертни, а не телевизијски људи, а тога су свесни сви посетиоци који дођу на сам концерт и доживљавају га као нешто другачије од свега што су до тада у животу чули - објашњавају.

Свој посљедњи, трећи по редус студијски албум под називом "Видарица", снимили су са гитаристом Мирославом Тадићем.

- Да би се остварила музичка сарадња са неким потребно је да се поклопи много ствари.  Ми се са Мирославом дуго знамо и ова сарадња је потпуно логична, јер су нам слична не само музичка већ и животна интересовања - додају Ратко и Радиша.

За сада, наглашавају, и не размишљају о сарадњи са неким другим музичарима.

И ове године  близанци Теофиловић вриједно раде, па су имали концертне промоције "Видарице" у Београду, Новом Саду и Чачку, а слиједе концерти, на љето, у Дубровнику и Будви. Сљедеће године у фебрурау имаће концерт у "Моцарт холу" у Бечу. Тренутно се, кажу припремају за  Фестивал православне духовне музике  у Москви 20. маја у дворани Чајковски.

- Наша жеља је да се концертна промоција направи и у Бањалуци и још неком граду уколико се појаве заинтересовани организатори - истичу Теофиловићи.

Дамир Урбан

Рад и музику Теофиловића одлично је прихватила и публика у Хрватској, гдје су одржали низ успјешних концерата.

 - Мислим да квалитет нема баријере и да су људи жељни нових музичких израза - објашњавају браћа своју популарност код сусједа.

Занимљиво је да их је тамо "открио" и музичар Дамир Урбан, који је са посебном наклоњеношћу говорио о њиховом представљању "Видарице" послије концерта на Брионима.

- Са Дамиром смо у контакту и мислим да је то један од ретких посвећених уметника у региону. Пре свега се мора рећи да је он мултидисциплинарни уметник, сликар је, песник, сам прави своју музику и диван је човек - кажу Ратко и Радиша.

И за крај читаоцима поручују: Надамо се да ћемо се поново дружити кроз концерте ове године! Христос Васкрсе!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана