Божићне пјесме за највјерније фанове

Маријана Миљић
Божићне пјесме за највјерније фанове

Група “РЕМ” планира да изда колекцију најрјеђих синглова, а приход од продаје албума отишао би у хуманитарне сврхе.

Гитариста Питер Бак рекао је да група, која се разишла прије двије године, планира да своје божићне пјесме које су слали најватренијим обожаваоцима сакупи једног дана у један албум. Бак је објаснио да су рокери од 1988. до 2011. слали ограничена божићна издања члановима свог званичног фан клуба.

- Постоји њих 24, што значи педесетак пјесама - рекао је Бак.
На овим божићним пјесмама бенд је сарађивао са “Radiohead”-ом, Нилом Јангом и обрађивао пјесме Криса Ајсака. Произведено је мање од 6.000 копија сваког сингла.

- Допадала ми се та идеја да сваке године добијеш чудну ствар у својој пошти. Био је то материјал који нигдје није објављен - рекао је он.

На интернету је могуће пронаћи комплетан сет ових синглова по цијени од 1.155 долара.

- И док се за сада не зна када ће бокс сет бити објављен, сви чланови бенда су у контакту. Виђамо се редовно. Били су на мом вјенчању - рекао је Бак.

“РЕМ”, амерички инди рок бенд  дјеловао је од 1980. године и један је од најдуговјечнијих и најуспјешнијих бендова у историји музике.

Групу су у градићу Атина (Џорџија) основали пријатељи из дјетињства, пјевач Мајкл Стајп, гитариста Питер Бак, басиста Мајк Милс и бубњар Бил Бери, који је напустио групу 1996. године. По Стајповој идеји, групу су назвали “РЕМ”, што означава брзе покрете ока током сна.

“РЕМ” су 1996. потписали најскупљи уговор у музичкој индустрији. За 80 милиона фунти обавезали су се “Ворнер бросу” да ће снимити пет албума. Објавили су их много више. Бенд који је Курт Кобејн описао као “највећи” објавио је 15 албума, 60 синглова, а има више од 80 милиона продатих албума широм свијета.

Бенд је својим звуком утицао на многе савремене музичаре.

Популаризовали су независни, такозвани инди музички правац, а свјетску славу су стекли деведесетих албумима “Out of time”, “Automatic for the people” и “Monster”. Њихов хит “Everybody hurts”, чији је текст апел тинејџерима који су на ивици самоубиства, постао је химна многих генерација.

Учествовали су у бројним кампањама за заштиту животне средине, људских права и побољшање положаја жена.

Посљедњи албум “Collapse into now” издали су у марту 2011, а исте су године саопштили да се растају послије 31 године успјешне каријере.

Соло каријера

Бак сматра да је разлаз групе био добар избор, нарочито за њега јер је “процвјетао” као соло извођач. Прошле године објавио је један, а идуће године планира и други албум.

- Послије раскида написао сам десет пјесама и почео сам да пјевам, што никада раније нисам радио. Да се нисмо распали, никада не бих био пјевач или текстописац. Био бих цијели живот момак са стране - рекао је Бак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана