Бора Ђорђевић за „Глас“: Ми буквално живимо рокенрол

Бранислав Предојевић
Бора Ђорђевић за „Глас“: Ми буквално живимо рокенрол

БАЊАЛУКА - Легендарни српски рок бенд “Рибља чорба” прославиће 45 година своје богате каријере спектакуларним концертом који ће одсвирати вечерас од 21. час, на бањалучкој тврђави Кастел.

Састав основан давне 1978. године, један је најдуговјечнијих рок бендова на овим просторима, иза којег је скоро пет деценија каријере, 20 студијских албума, стотине одсвираних концерата широм региона и свијета те десетине незаборавних пјесама које су одавно постале рок класици.

Фронтмен, текстописац и један од оснивача Бора Ђорђевић, за “Глас Српске”, каже да му је тешко повјеровати да свирају 46 година, посебно када се осврне на све што је бенд прошао током каријере.

- “Рибљу чорбу” смо основали 15. августа 1978. нас четворица, покојни басиста Миша и гитариста Рајко те бубњар Вицко и ја. И ево, скоро 46. година остајемо и опстајемо у самом врху рок сцене у Србији, региона и усудићу се да кажем и шире. Испунили смо скоро све дечачке снове, обишли свет и у пензију отишли са рокенролом. Нажалост, први је отпутовао емотивни префињени гитариста Рајко. Није могао да поднесе терет који изненадна слава носи, тако да се преселио прерано у легенду. Ми, остали смо се прошверцовали. Ту је првих пет година био Бајага, који је своје таленте открио и развио у “Чорби”, а када је отишао из бенда и направио своју велику каријеру дошли су Џинџер и Чутура. Џинџер је и даље с нама, а када је Чутура због ратова на овим просторима отишао, дошао је Зоран Илић. Клавијатуре је прво свирао Влада Барјактаревић, а онда је са нама одрастао Никола Зорић. Последњих десетак година са нама је одличан певач из Новог Сада, Јован Јефтић који нам много помаже да звучимо компактније. Онда се десила та ужасна, вештачки изазвана епидемија, која нам је однела великог и непревазиђеног басисту Мишу. То је био огроман губитак, увек смо бенд водили Миша, ја и неко од менаџера. И том искушењу смо одолели када смо схватили да једноставно морамо да свирамо даље јер би, ако престанемо и сами били само физички живи. Постоји она фраза да се рокенрол живи, а ми га буквално и живимо. Свирамо и даље. И снимамо и сваком се успеху радујемо као мала деца - рекао је Ђорђевић.

Од почетничких покушаја са легендарним синглом “Лутка са насловне стране” и деби албума “Кост у грлу”, затим пробоја легендарним албумима “Прљава машта и покварене страсти” и “Мртва природа”, који су рушили тираже и постављали нове рекорде у домаћем рокенролу, до првих криза и промјена у саставу средином осамдесетих, “Чорба” је истрајавала и опстајала. Вратили су се на сцену култним албумом “Истина” и химном “Погледај дом свој анђеле”, регрутовали нове поклонике, мијењали звук, снимали нове хитове, правили боље и слабије албуме, преживјели мрак деведесетих, потом оживјели каријеру у новом миленијуму, борили се против болести, породичних трагедија и смрти басисте Мише Алексића и таман када су били отписани Бора је поново вратио бенд у живот са најавом турнеје и новог албума.

Бенд данас слушају њихови исписници, али и клинци који нису били ни рођени у доба највеће славе, а пјесме попут “Остани ђубре до краја”, “Два динара друже”, “На западу ништа ново”, “Анђеле”, “Када ходаш”, “Амстердам” и бројне друге, незаобилазни су класици домаће музике. Бора, ипак, иако свјестан да живи у доба ретроспективе и свођења рачуна, кад се дијеле награде и даље свој бенд види као перспективну групу.

- Имамо озбиљан стаж на леђима као бенд и стварно све чешће добијамо разне награде и признања за животно дело попут Ордена Карађорђеве звезде првог реда, велике награде “Иво Андрић”, звање почасног грађанина Книна, награду “Радоје Домановић” за сатиру, награду “Бранковог кола”. Мени лично, ипак, најдража награде јесте звање почасног грађанина Чачка, пошто сам из Чачка и самим тиме се поносим. Свака награда прија и значи да радиш исправну ствар. Они који причају другачије лажу, али морам рећи да је “Рибља чорба” млада и перспективна група и тек ћемо се надобијати награда - рекао је Ђорђевић.

Прилику да се провјере оптимистичне ријечи фронтмена,  једног од највећих рок бендова са ових простора, публика има већ вечерас, када  се “Рибља чорба” попне на позорницу на Кастелу и засвира по ко зна који пут.

Улазнице

Организатор концерта је агенција “Квин естрада”, а концерт се одржава у оквиру 11. фестивала “Бањалучки дани музике”.

Улазнице се још увијек могу резервисати путем телефона 066/ 905-399, куповином путем интернет продаје на “ентрио.ба” или на продајном мјесту испред робне куће “Боска”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана