Бокс-сет Марка Ланегана “Bubblegum XX”: Неуљепшани израз музичке љепоте

Бранислав Предојевић
Бокс-сет Марка Ланегана “Bubblegum XX”: Неуљепшани израз музичке љепоте

СИЈЕТЛ - Издавачка кућа “Бегарс аркиве” и задужбина Марка Ланегана обиљежиће 20. годишњицу класичног албума покојног умјетника обимним реиздањем, које излази 23. августа.

Колекција названа “Bubblegum XX” садржи оригиналну плочу уз потпуно ремастеризовано поновно издање у бројним различитим форматима, укључујући и двоструко ЛП издање. Такође ће бити и дигитално издање те четири пута ЛП и три пута ЦД издање, са 40 пјесама, од којих 12 раније није објављено. Четвороструки ЛП бокс-сет укључиваће ​​књигу од 64 странице у тврдом повезу са есејима музичара и новинара, заједно са студијским биљешкама и претходно невиђеним фотографијама.

Оригинални албум објављен је 10. августа 2024. уз гостовање истакнутих музичара попут: Пи Џеј Харвија, Џоша Хома и Ника Оливерија, Грега Дулија, Дафа Мекејгена и Изија Страдлина, а појављује се и Ланеганова бивша супруга Венди Реј Фаулер. “Bubblegum” је добио позитивне критике и остао Ланеганово најуспјешније издање до сада, достижући 39. мјесто на “Билбордовој” листи независних албума. У својој књизи “Ја сам вук” из 2017. Ланеган је навео да је желио направити заокрет од претходних соло албума, који су га почели водити у један жанр.

- Након првих пет албума почели су пречесто уз моју музику користити изразе, алт-кантри или американа. Желио сам да направим једнако мрачну, али гласну рок плочу. Док су многе пјесме настале из мјеста потиштености и туге на крају бурне везе “Bombed” је настала када сам, након што сам је написао, ставио микрофон испред Венди Реј Фаулер, моје бивше супруге. Натјерао сам је да пјева уз снимљену мелодију. Свидио ми се резултат јер ме подсјетио на “Ројал трукс”, групу која ми се јако допадала - рекао је Ланеган.

Нова колекција такође укључује ремастеризовано ЕП издање “Here Comes That Njeird Chill (Methamphetamine Blues, Edžtras & Oddities)”, којем су додате три бонус пјесме, као и још један запис који садржи демо и необјављене пјесме, који се састоји од одломака са сесија “Бублегум” и нумера које је снимио, продуцирао и миксао продуцент Трој ван Ливин у разним хотелским собама уз Ланегана који пјева, а Ван Ливин свира све инструменте.

- Ове хотелске демо сесије су у основи заборављене. Када сам чуо вијест о Марковој смрти та сјећања су почела да ми се враћају. Претражио сам своју архиву и некако успио отворити ове сесије. Ове идеје не могу бити свјежије. Оригинални груби миксеви су реална временска капсула која је издржала 20 година, колико је прошло. То је прави Марков поклон нама који га волимо и његов неуљепшани израз музичке љепоте. Са сваким слушањем понизан сам и почашћен да подијелим његов дар с вама - рекао је Ван Ливен.

Године 2022. Ланеган је умро у свом дому у Ирској 22. фебруара у 57. години. Прославио се као пјевач рок бенда “Скриминг трис”, а касније се придружио и групама “Квинс оф стон ејџ” и “Гутер твинс”, уз серију фантастичних соло албума.

Проблеми

Колико је његов живот обиљежен врхунским талентом и упечатљивим вокалом толико је била и злогласна његова борба са алкохолизмом и зависношћу од хероина током деведесетих и раних двијехиљадитих те бројним проблемима са законом.

Током турнеје бенда “Скриминг трес” 1992. његова рука се толико заразила употребом хероинских игала да су доктори размишљали о ампутацији, ипак, након два лијечења, оставио је наркотике и посљедњу деценију живота провео тријезан. Био је познат по свом баритону, који је описан као гребање тродневне браде, али и савитљив као кожа на мокасинама уз честа поређења са Томом Вејтсом, Леонардом Коеном и Ником Кејвом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана