Боб Дилан издаје бокс-сет “Тhe 1974 Live Recordings”

Бранислав Предојевић
Foto: Архива

ЛОС АНЂЕЛЕС - Историјски повратак Боба Дилана на славну турнеју из 1974. године у пратњи једнако славне екипе из састава “Бенд”, документовано је у новом масивном бокс-сету под називом “Тhe 1974 Live Recordings”.

У овој раскошној колекцији на невјероватних 27 дискова налази се 431 нумера (од чега 417 раније необјављених) са Диланове турнеје, која је означила његов повратак концертима након контроверзне турнеје из 1966. године. 

Поменута турнеја укључивала је 40 концерата, 30 датума и 21 град и била један од највећих таквих подухвата свог доба и одржана је у потпуности у затвореним спортским аренама. 

Турнеја која је поново спојила Дилана са “Бендом” на позорници била је замисао Дејвида Гефена, који је намамио Дилана у своју издавачку кућу “Аслум рекордс”, јер је музичар тада био незадовољан условима свог уговора са “Колумбијом”. 

Неколико седмица прије наступа објављен је  “Planet Vaves”, први студијски албум који су направили Дилан и “Бенд”. Често су била свирана два сета, поподне и увече, сваки дан, а обухватали су материјал “Бенда”, заједничке пјесме Дилана и “Бенда” те соло наступе Дилана.

Новинар и писац Реј Пеџет, аутор бројних књига о Дилану и “Бенду”, написао је на свом “Твитер” налогу да је ово издање свети грал за фанове.

- Ово је свети грал за све фанове Диланове турнеје из 1974. године, јер 21 звучни запис никада прије није пуштен у промет. То је луда бројка. Само пет снимака кружили су као бутлези... Снимци плоче долазе са трака са 16 наступа док је албум “Before The Flood” скоро у потпуности преузет из посљедња два наступа у Лос Анђелсу. Тако да се снимци из Њујорка, Сијетла и Окланда углавном никада нису чули... 

Најузбудљивије јесте то што многи записи долазе из раних датума када су сет-листе биле дивље. Како је турнеја одмицала, ствари су почеле стагнирати у избору пјесама и у изведби, просто умор је чинио своје - написао је Пеџет.

Као и колеција “Тhe 1966 Live Recordings” из 2016. којом је Дилан прославио 50. годишњицу турнеје из те године са сетом од 36 ЦД-а нова колекција документује све професионално снимљене концерте са турнеје из 74  године. Дилан је од 1966. одсвирао само неколико сетова уживо, тако да су очекивања била велика, достојна једног од најпопуларнијих музичких умјетника поменуте ере.

Датуми су почели 3. јануара у Чикагу и трајали до 14. фебруара у Инглвуду у Калифорнији. У међувремену, Дилан и “Бенд” су свирали у Филаделфији, Торонту, Атланти и Сијетлу, између осталих градова. 

Обилазак арене је наведен као први велики те врсте, постављајући позорницу за све што је услиједило. До краја турнеје, Гефен је наручио снимке са више трака, што је био стандард у то вријеме, за евентуално објављивање на планираном концертном албуму.

Поменути двоструки концертни албум “Before The Flood” након турнеје објављен је у јуну 1974. године Снимци су укључивали дубоке резове попут “Hero Blues” са почетка каријере, хитове Lady Lady Lay" и "Like A Rolling Stone" те пјесме из Дилановог каталога који датирају из шездесетих ("It Ain't Me Babe", "Gates Of Eden), те пролазак кроз "Planet Vaves" ("Nobody Cept You", "Forver Young").

Како би најавила долазак новог  сета, издавачка кућа је издала претходно необјављену изведбу “Forever Young” као сингл, снимак са концерта у Сијетлу 9. фебруара 1974. године. 

Чињеница да ово није “бутлег” серија, може понудити охрабрење Дилановим обожаваоцима који се надају да би сљедеће службено ископавање необјављеног студијског материјала могло доћи у наредних годину дана. Посљедњи том у тој серији, "The Bootleg Series Vol 17: Time Out Of Mind Sessions (1996-1997)" објављен је у јануару 2023.

Такође, постоји занимљиво издање за колекционаре винила, пошто је јасно да потпуно објављивање садржаја у ЛП облику није у плану, јер би то вјероватно с обзиром на број пјесама подразумијевало најмање 50 плоча у кутији. 

Издавачка кућа Џека Вајта “Before The Flood” издаје сет кондензованог винила од три ЛП-а, који ће садржавати једну посебно одабрану верзију сваке пјесме изведене на турнеји која раније није била представљена на “Before The Flood” албуму. 

Дилан, који ријетко одлази са турнеје на дуже вријеме, тренутно је поново на путу, наступајући као дио “Одметничког музичког фестивала” славног кантри умјетника Вилија Нелсона. Он има још 16 наступа у оквиру турнеје коју предводи Нелсон, укључујући финале 31. јула у Лос Анђелесу.

БЕНД

Састав “Бенд” (Тhe Band) био је легендарни канадско-амерички рок бенд основан у Торонту, Онтарио почетком шездесетих година прошлог вијека. 

Чинили су га Канађани Рик Данко, Гарт Хадсон, Ричард Мануел, Роби Робертсон и Американац Левон Хелм. Бенд је комбиновао елементе фолка, рока, џеза, соула  и кантрија. Током 1965. године Боб Дилан их је под именом “Хокс” унајмио за своју турнеју по САД 1965. и 1966. године. 

Након турнеје, група се преселила уз помоћ Дилана у Вудсток, гдје су направили неформалне снимке који су касније постали “Тhe Basament Tapes”  и основа за њихов деби албум из 1968. “Music From The Big Pink” под новим именом “Бенд”. Дилан је наставио да сарађује са “Бендом” током њихове каријере, укључујући заједничку турнеју 1974. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана