Биоскопи у РС без опере

Александра Маџар
Биоскопи у РС без опере

Бањалука - Иако у биоскопима Србије од октобра прошле године публика има прилику да гледа директан пренос опере из Метрополитена и балета из Бољшог театра, још је неизвјесно када ће љубитељи умјетности у Републици Српској добити исту могућност.

- Да би се преносила опера на такав начин потребни су посебни технички услови и то је опрема која служи само за такав вид приказивања. Набавка те опреме у овом моменту није економски оправдана, јер износи око осам хиљада евра - рекао је директор бањалучког “Оскар филма” Владо Љевар.

Без обзира на чињеницу да овакав приказ на биоскопским платнима пружа посебан осјећај уз високу резолуцију, квалитет звука, непосредну блискост са извођачима, Љевар је рекао да публика у Српској није показала интересовање.

Да млади људи са бањалучке Академије умјетности прате свјетске трендове и да су свјесни да се на такав начин подиже културна свијест код грађана, доказ су и пројекти који су предлагали.

- Моје колеге писале су пројекте у којима су предлагали да се у парку “Петар Кочић” на видео-биму приказују концерти симфонијских оркестара или оперске представе - истакла је оперска пјевачица Миљана Брезичанин.

Додала је да би приказивање свјетских представа на видео-биму било економски прихватљиво, а сви љубитељи класичне музике имали би прилику да уживају.

- Када смо радили истраживања да ли су људи заинтересовани да тако нешто организујемо у Бањалуци, резултати су показали да јесу - објаснила је Брезичанинова.

Портпарол Удружења музичких умјетника Републике Српске Александар Јовановић нагласио је да Удружење сматра да би било добро да и домаћи биоскопи крену са директним преносом опере.

- Било би веома позитивно за нашу публику да добије прилику да гледа свјетске опере и балете у директном преносу. Ако већ немамо домаћу оперу и балет, ти преноси би били драгоцјени за све љубитеље умјетности - додао је Јовановић.

“Јулије Цезар”

Публика у Београду имала је прилику да погледа пренос опера “Љубавни напитак”, са једним од најтраженијих сопрана данашњице Аном Нетребком, “Отело”, “Јулије Цезар”, “Аида”, “Бал под маскама”… Први балет који је уживо преношен је “Фараонова кћи”, по кореографији чувеног Пјера Лакота.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана