Бенд У.Д.Е.С. наступа у Шпанији

Александра Маџар
Бенд У.Д.Е.С. наступа у Шпанији

Бањалука - Тамбурашки бенд У.Д.Е.С. заједно са Градским тамбурашким оркестром из Бањалуке представиће се у октобру на оригиналан начин у оквиру међународне културне манифестације у Санта Сузани у Шпанији.

Најавио је ово пјевач из овог бенда Велимир Бланић, који наступа заједно са Татјаном Гузијан (бас) Санијем Бургићем (контрабас), Салетом Јокановићем (басприм) и Славишом Суботићем (прим).

- У периоду од десет дана представљаћемо културу Бањалуке и Републике Српске, а то ће бити и премијера нашег умјетничког рада на европској сцени - рекао је Велимир Бланић који је бањалучкој публици познат и као глумац.

Он је испричао да се идеја о оснивању тамбурашког бенда
родила прије неколико година када је поред глуме као основног занимања одлучио да се опроба и у овој врсти умјетности.

 - Музика је била, још је и биће саставни дио мог живота, а тамбурицу као инструмент искрено волим, па сам имао потребу да ту љубав подијелим са још неким - каже Бланић истичући да су чланови бенда неизоставан дио ове приче, али и публика која им даје енергију због које су се и одлучили за ове музичке кораке.

Када је у питању "Тамбурица фест 2012", који је недавно одржан у Бањалуци, Бланић наглашава да је тај наступ јако битан како због промоције бенда, тако и због искуства које стичу.

- Мислим да је то најљепши начин да се представимо ширем аудиторијуму и да титула коју смо добили као младе наде "Тамбурица феста 2012" треба да нам буде водиља у будућности - објаснио је Бланић.

Сматра да су Бањалучани дефинитивно упознати са чарима тамбурашке музике, што доказује и само постојање Градског тамбурашког оркестра као институције који поред концерата његује и едукује млади кадар овог града.

- Још једна потврда томе је постојање многих тамбурашких састава у Бањалуци, а ми смо на неки начин први тамбурашки бенд у граду на Врбасу који се публици представља на потпуно нови начин - закључио је Бланић.

Како каже Бланић, глума му је много помогла да се ослободи почетничке треме и непријатности кад треба да пјева пред публиком, али и да обогати наступе једном дозом глумачке креативности и слободе интерпретације пјесама које овај бенд ради.

Премијере

- Интересантно је да је тамбурашки бенд У.Д.Е.С. имао више премијера у различитим амбијентима. Премијерну уличну свирку одржали смо у центру Бањалуке. Затим је било премијерно појављивање на манифестацији "Јелашки дани 2012", као и премијерни наступ на нашем првом фестивалу који је одржан на Градској тераси "Пингвин", такође у Бањалуци - рекао је Велимир Бланић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана