Бенд који разбија стереотипе

Никола Лугић
Бенд који разбија стереотипе

Турнеја под називом "World Inc" бенда ироничног назива "Стереотип" протутњала је Балканом, те протекло љето оставила без даха публику у многим градовима.

Из Солт Лејк Ситија долази група балканско-азијског поријекла, коју чине три Србина и један амерички Корејац. Сами за себе кажу да су супернова група различитих културних утицаја процијеђених кроз амерички филтер, а своју музику карактеришу бескрајним низом жанрова скупљених под један назив " Incorporated".

Ширећи љубав и помјерајући границе видика својим друштвено усмјереним текстовима, гитариста Љубиша Мијатовић, вокал Велибор Брлек, бас гитариста и вокал Иван Брлек и њихов "усвојени брат" Џошуа Сон на бубњевима, представили су се публици у Приједору, Сарајеву, Тузли, Макарској, Новом Саду, Зрењанину и Београду у оквиру европског дијела турнеје "World  Inc" промовишући свој албум под називом " Incorporated".

Љубиша Мијатовић, први рођак браће Ивана и Велибора Брлека, који су 2002. године из БиХ отишли у СAД, упознао је Џоша на часовима теквандоа и позвао га да се придружи "фамилијарним сесијама" на којима и настаје идеја о "Стереотипу". Испоставило се да је Џош био покретачка карика која је недостајала. Називају се и "Band of the Brothers" јер кажу да функционишу као права породица, што се и те како осјети на њиховим живим наступима.

- Када смо дошли на идеју да бенд назовемо именом "Стереотипу", све се поклопило с обзиром на социјалну позадину и циљ наше музике - рекао је Иван Брлек.

Иако су релативно млад бенд, иза себе имају поприлично искуство када су у питању наступи уживо.

- Већ имамо много "живих" наступа у цијелом свијету. Често смо наступали и на телевизијским и радио-емисијама, како за америчке медије, тако и за српске. Ипак, најпоноснији смо на то како смо се развили као бенд и на чињеницу да смо у посљедњих неколико година имали срећу да упознамо велики број људи широм свијета - истакао је Иван.

Додао је да је по њима најбитнија емоција, коју њихова музика треба да пробуди, односно осјећај задовољства.

- Желимо да се људи послије слушања нашег албума или послије концерта осјећају добро и задовољно. Циљ нам је да пошаљемо позитивну поруку и покренемо добре вибрације између нас и наше публике - нагласио је Иван.

Како каже, поред задовољства, веома им је битно поштење, те да људи који их слушају или гледају препознају да нису "фолиранти".

- Хоћемо да покажемо да је оно што ми радимо дио нас и да не правимо компромисе у нашој музици. Хоћемо да људи кажу: Ови момци стварно имају нешто да кажу! - јасан је Иван.

Са призвуцима који подсјећају на "The Verve", "The Killers" и "Franc Ferdinand", забава тек почиње, јер се већ на друго слушање издваја безброј етно, панк и инди нијанси. На прво слушање карактеристичним и памтљивим мелодијама издвајају се нумере "Supervillain" и "Hubris", док се послије неколико преслушавања њихових пјесама ухватите како помно слушате текстове "World Inc" и "Sympathy", те проналазите утицаје многих панк-рок ствари у посљедњих 30 година.

Најзапаженији наступ био им је на овогодишњем београдском "Бир фесту", мада је утицај читаве "Стереотип" атракције можда и битнији у срединама попут Приједора и Тузле управо због разбијања стереотипа о националној нетрпељивости коју бенд промовише.

Да ли ће одјек " Incorporated" звука боље да се чује у далекој туђини него у њиховим отаџбинама, зависи од публике.

Вино или вода?

- Вино! То је бар једноставно, јер има бољи укус. Вино је нектар богова, инспирисало је генерације умјетника током вијекова. Многе наше пјесме написане су уз чаше вина у рукама. Волимо да о нашој музици мислимо као о боци доброг вина - рекао је Иван Брлек.

Aутомобил

- Да је "Стереотип" аутомобил, сигурно бисмо били "нисан". То је азијски аутомобил који је у власништву европске аутоиндустрије "Рено", али је најпродаванији у СAД. Исти случај је са "Стереотипом", гдје Aзијац води рачуна о три Европљанина у СAД - тврде чланови бенда "Стереотип".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана