Бенд “Грин деј” слави 30. годишњицу албума “Dookie”: Плоча која је вратила панк на топ листе

Бранислав Предојевић
Бенд “Грин деј” слави 30. годишњицу албума “Dookie”: Плоча која је вратила панк на топ листе

ЊУЈОРК - Славни амерички рок бенд “Грин деј” прославиће 30. годишњицу свог бестселер албума “Dookie” из 1994. са проширеним бокс-сет издањем, који ће бити објављен 29. септембра.

Албум “Dookie” објављен је почетком 1994. године као трећи албум бенда “Грин деј” и њихов првенац за велику издавачку кућу и продат је у више од 10 милиона примјерака само у САД. Након изласка албума “Грин деј” је пошао на свјетску турнеју уз наступе на фестивалима “Лолапалуза” и “Вудсток” 1994, гдје су започели познату тучу у блату. Током концерта радник обезбјеђења је мислио да је басиста Мајк Дернт само обожавалац који се попео на сцену и избио му пар зуба. Пошто су ту сцену видјели милиони гледалаца путем телевизије, перформанс са “Вудстока” 1994. донио им је још већи публицитет и популарност. Албум је стигао на друго мјесто америчке листе албума за двије седмице и укључивао хит синглове: “Longview”, “Welcome to Paradise”, “Basket Case”, “She” и “When I Come Around”.

Освојио је награду “Греми” за најбољи алтернативни албум и довео трио из Калифорније до статуса суперзвијезда. Продат је у невјероватних 20 милиона примјерака широм свијета и истиче се као “први панк албум који је добио статус дијамантске плоче за продају у Сјеверној Америци. Магазин “Ролинг стоун” га је уврстио на своју листу “500 најбољих албума свих времена”, сајт “Пичфорк” га је ретроспективно крстио као један од највећих тинејџерских албума било које генерације.

Бокс сет пакет садржи оригинални албум и необјављене демо-снимке те два снимка уживо са велике турнеје у знак подршке албуму. У питању су снимци концерата на “Вудстоку” и наступ 5. јуна из Барселоне, одсвираних током 2004. године. Ова кутија означава прво званично појављивање концерта у Барселони и бројних демо-снимака, који су стајали у архиви групе. Делукс издање албума “Dookie” поводом 30. годишњице биће доступно свуда у дигиталном облику, као и ограничено издање од шест винилних плоча и четири ЦД диска са више од 60 пјесама. Осим тога, специјална винилна верзија винил са шест ЛП-а биће доступна само у веб продавници бенда и инди продавницама плоча, а свака плоча ће бити отиснута на другој нијанси смеђег винила.

Пакет је пун колекционарских предмета попут фотографија, постера, наљепница, привјесака, а обје верзије бокс-сета садрже текстуални увод који је написао продуцент албума Роб Кавало и опсежне биљешке добитника “Греми” награде Боба Мехра.

Каријера

Основан 1986. у Берклију у Калифорнији “Грин деј” је један од најпродаванијих бендова на свијету свих времена, са више од 75 милиона продатих плоча широм свијета и 10 милијарди кумулативних аудио-визуелних стримова током каријере. Петоструки су добитници награде “Греми” и кључни састав у популаризацији и оживљавању мејнстрим интересовања за панк рок, катапултирајући дугу каријеру. Чувени “Ентертејмент викли” назвао их је најутицајнијим бендом своје генерације, а од 1990. године раде у саставу гитариста и пјевач Били Џо Армстронг, басиста Мајк Дернт и бубњар Тре Кул.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана