Белгијски 'Кугони трио' на “Јесењој сонати“ у Бањалуци: Нови звуци класика и савременика

Миланка Митрић
Белгијски 'Кугони трио' на “Јесењој сонати“ у Бањалуци: Нови звуци класика и савременика

БАЊАЛУКА - Састав „Кугони трио“ из Белгије наступио је вечерас у концертној дворани Банског двора, на 6. интернационалном музичком фестивалу „Јесења соната“.

Овај састав чине пијаниста Берт Кох, виолиниста Николас Дупон и саксофониста Курт Бертелс.

Присутни су имали прилику да чују композиције Виктора Хербијета, Астора Пјацоле, Питера Шуерманса, Дмитрија Шостаковича, Кристине Аракељан, Бењамина Лика и Зите Брузајте, и да тако прођу кроз познате, а у исто вријеме и нове звуке класичних и савремених композитора.

Како је навео саксофониста Курт Бертелс, драго му је што су вечерас у Бањалуци, гдје су стигли у уторак, те имали прилику и да посјете Академију умјетности Универзитета у Бањалуци, гдје су одржали мастерклас за студенте.

- Морам признати да када у Белгији размишљамо о оваквим догађајима, не помишљамо на Бањалуку често, а тек сада смо постали свјесни и схватили смо да је Бањалука изњедрила један фестивал који дјелује обећавајуће, што је предивно - казао је он.

Када је ријеч о вечерашњем концерту, он је истакао да је, као и њихов албум из 2021. године „Classics Revisited“, на неки начин подијељен у два дијела. С једне стране, ту је нова музика, и дјела композитора који су намјенски стварали за трио, а са друге стране, ту су класици, попут Астора Пјацоле и Дмитрија Шостаковича. Такве композиције изводе дајући им нову свјежину.

- Више нам није толико захтјевно да изводимо дјела, Астора Пјацоле, јер смо његове композиције већ много пута извели. Но, изазовно на оваквим концертима је јер је публика увијек другачија и увијек је потребно наћи неку нову повезаност и енергију - казао је он.

 

Савремени белгијски композитор и професор Питер Шуерманс, чију композицију „Escape Velocity“ су извели вечерас, био је гост на овом концерту, а у свом кратком обраћању публици, навео је да је такође одржао мастер клас за студенте Академије умјетности у Бањалуци, те објаснио значење композиције.

- „Escape Velocity“ је метафора за достизање слободе, када осјетиш неку врсту уздизања ка жељеној слободи - рекао је он.

„Јесења соната“ биће настављена сутра, када ће у концертној дворани наступити Биљана Јашић Радовановић (клавир) и Огњен Поповић (кларинет).

Четвртог фестивалског дана, у суботу , посјетиоци ће моћи да уживају у концерту јапанских музичарки Јукико Уно (виолина) и Шиори Кувахаре (клавир), а фестивал ће бити затворен у недјељу, када ће наступити виолончелиста Дмитриј Коузов из Русије и оркестар „Камерата“ из Новог Сада.

Сви концерти почињу у 20 часова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана