Бејбеј Ванг свира на води

Александра Рајковић
Бејбеј Ванг свира на води

Београд - Млада кинеска перкусионисткиња Бејбеј Ванг представила се српској публици наступом са Београдском филхармонијом под диригентском управом свог земљака, шефа диригента БФ Мухаи Танга, у Коларчевој задужбини на концерту из циклуса "Бизарт".

Вангова је права музичка атракција, а на програму београдског концерта биле су "Римске фонтане" Оторина Респигија, "Море" Клода Дебисија и "Водени концерт за водене удараљке и оркестар" Тана Дуна.

За њен концерт било је неопходно 250 литара воде и неуобичајени музички инструмент допремљен из Шангаја. Млада музичарка за извођење композиција користи балон са водом, чаше, дрвене посуде различитих величина, пластичне цијеви, гудала и друге реквизите за перкусије.

Занимљиво је и да је за извођење несвакидашњег концерта био неопходан и рекет за стони тенис, кликери, лоптице скочице и ђон ципеле, под сцене је прекривен ламинатом, а ноте су увијене у фолију.

Бејбеј Ванг рекла је да је од виталног значаја за успјех концерта да она лично распакује и постави инструменте, водећи рачуна о најситнијим детаљима, јер за измјене у току програма нема времена.

Умјетница, чији је отац мајстор кунг-фуа, рекла је да је извођење "водене" музике у западњачкој традицији уз оркестар један од начина да се промовише источњачка култура.

Она је додала да су на њеном репертоару и преостала два концерта из "Органске трилогије" Тана Дуна "Земљани" и "Папирни", а инспирацију за вјежбање проналази док пије воду, тушира се, пере руке и у свим другим приликама.

Кинеска умјетница је прије четири године дипломирала на одсјеку за удараљке и добила признање за изузетне резултате током студија од Централног музичког конзерваторијума у Кини.

Вангова је почела да учи свирање удараљки и клавира са шест година, а прву златну медаљу на Националном музичком такмичењу у Кини освојила је са петнаест година.

Прије три године побиједила је на седмом Такмичењу бубњара у Хонгконгу и добила позив да наступи као солиста са Кинеским оркестром из Хонгконга.

Већ неколико година наступа као солиста у Дуновој "Органској музичкој трилогији" ("Водени концерт", "Папирни концерт", "Земљани концерт") и као перкусиониста у дјелима савремених кинеских композитора.

Као солиста свирала је са више од десет оркестара широм свијета, ишла је на турнеје по САД, Канади, Европи, Азији и Далеком истоку.

Такође, прошле године добила је награду "Метју и Мартин Најт" Краљевске музичке академије, на коју се уписала са жељом да у Лондону заврши своје друге мастер студије.

Најзанимљивији и најпровокативнији циклус концерата "Бизарт", покренут у јубиларној, 90. сезони Београдске филхармоније, осмишљен је као концертни сусрет са необичним инструментима и виртуозним извођачима, чије умијеће "досеже до граница могућег са научном фантастиком".

На првом од укупно пет концерата у циклусу, на којима публика слуша класичну музику из потпуно другачијег угла, на џиновским и најминијатурнијим флаутама свирао је Матијас Циглар, соло флаутиста Циришког камерног оркестра, који се у свијету прославио извођењем на необичним флаутама различитих величина.

Музика за слушање и гледање

Бејбеј Ванг је рекла да се необичним концертима које изводи у потпуности остварује идеја композитора да музика служи за "гледање и слушање". Кинеска умјетница сматра да неки људи путем њених наступа поново откривају животне ствари које их окружују, али их често не примјећују.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана