Бечки концерт 2013. обара рекорд

Агенције
Бечки концерт 2013. обара рекорд

Беч - Када Бечка филхармонија засвира свој традиционални новогодишнји концерт 1. јануара 2013. у 11:15 часова, Вагнера, Вердија и и бројне валцере слушаће аудиторијум из 81 земље, јавиле су агенције.

Догађај - који је увијек распродат годину дана унапред а који прате десетине милиона људи широм свијета - још једном ће бити вођен под диригентском палицом Франца Велзера Метса, музичког директора Бечке опере који је дебитовао у овој улози прошле године.

Заједно са оркестром, Велзер-Мест је осмислио програм пун новина: 11 од 16 комада биће изведено по први пут у оквиру Новогодишњег концерта у великој Златној дворани Музикферајна.

Међу новим композицијама су посвете Рихарду Вагнеру и Ђузепеу Вердију, чији се 200. рођендани обиљежавају сљедеће године.
Вагнеров драматичан Прелудиј за Трећи чин из „Лоенгрина" и балетска музика из Вердијеве опере „Дон Карлос" смјењиваће се са полкама и валцерима музичке династије Штраусових, који су симбол овог концерта.

„Ово ће бити пут откровења", казао је Велзер-Мест за AФП пред концерт, описавши га као „веома суптилни програм" са јаким акцентом на мање извођене композиције Јозефа Штрауса.

Осим Филхармоније, на Бечком новогодишњем концерту наступиће и врхунски играчи Балета бечке Државне опере.

Традиција Бечког концерта потиче из 1939. и сваке године привлачи бројне туристе који весело пљескају када дође вријеме за њих током „Радецког марша" - омиљеног и неизбјежног биса, уз меланхолични "Валцер на лијепом плавом Дунаву".

Овогодишњи концерт биће преношен у 81 земљи, више него икада до сада, изјавила је аустријска ТВ кућа ОРФ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана