ББ Кинг - вјечни краљ блуза

Никола Лугић
ББ Кинг - вјечни краљ блуза

Легендарни блуз пјевач и гитариста, 84-годишњи ББ Кинг, још је у форми. Каже да нема намјеру да оде у пензију и престане да ради оно што најбоље умије.

- Одлазак у пензију? Учинићу то само кад ме буду позвали одозго - изјавио је ББ Кинг за шпански дневник "Ел паис".

Он је ових дана започео турнеју по Шпанији након што је учествовао на музичком фестивалу у Рабату.

Популарни блузер је још 2006. године почео опроштајну турнеју која је ипак настављена и трајаће неодређен период.

Кинг је напоменуо да је у односу на остале блуз пјеваче који се никада не смију, који су тужни и озбиљни, он срећан и стално насмијан.

- Наставићу да свирам блуз, јер кажу да то добро радим - изјавио је музичар поријеклом са памучних плантажа Мисисипија на југу СAД, који је свирао са Ериком Клептоном и групом У2, некад и више од 300 концерата годишње.

Он је неоспорно маестро блуза, а реномирани магазин "Ролинг стоун" именовао га је као једног од три највећа гитариста на свијету. Ипак, чини се да он сам то не препознаје, па се често извињавао због својих "масних руку немоћних да на маестралан начин савладају акорде". Његова скромност је огромна и за све вријеме свог постојања никада није скривао своје скромно поријекло и тежак почетак. "Краљ" је почео да свира на гитари по угловима улица, гдје је могао да заради више новца у поподневним часовима него што би зарадио за цијели викенд на плантажама Мисисипија. Био је самоук, а његов заштитни знак, јединствен стил свирања, започео је као покушај да опонаша реторику свештеника кога је недјељом слушао у цркви.

Иако Кингов славни резиме обухвата сарадњу са "Ролингстонсима" и У2, оно што га и данас држи на путу је чињеница да треба да плати рачуне.

- Свирали смо по 300 концерата годишње, јер радио-станице нису хтјеле да пуштају нашу музику. Aко не можете презентовати пјесме публици на одређени начин, једноставно морате да пронађете неки други - рекао је краљ блуза "Телеграфу".

Додао је да је као извођач блуза "дупло црн" објашњавајући зашто је тако.

- Када сам био на селу и покушавао да свирам, чинило се да нико није обраћао превише пажње и људи су имали обичај да кажу: То је само још један црни блуз пјевач... Aли када бих отишао у град, можда да купим нешто у продавници, онда сам био црн због боје моје коже. Тако да је то као да сам црн на два начина... - казао је Кинг.

Страх од смрти и срамотног краја највећа је Кингова фобија, а на питање да ли се још толико плаши умирања рекао је:

- Па не у оној мјери колико ме прије страшила помисао на умирање. Може се рећи да још радим на томе. И прије сам говорио да желим да будем сигуран да имам све обезбијеђено прије него што умрем. Да имам мјесто за које ће људи знати, гдје ће препознати мене и знати ко сам био - испричао је краљ блуза.

Несумњиво је да ће свим љубитељима блуза и дјела које је у више деценија стварао Кинг недостајати његова појава на коју их је навикао. Када се све сабере, Кингов страх је неоправдан јер је својом музиком задужио многе генерације да га спасу од заборава.

Жене

ББ Кинг се женио два пута, али посљедњи брак се распао тако давно да његов "момачки" период траје већ деценијама. Он је наводно отац 15 дјеце са више различитих партнерки. И како сам каже, безнадежан је ентузијаста кад је љепши пол у питању.

- Жене владају свијетом за момке попут мене. Што сам старији, то их више поштујем. Оне су за мене важније него мушкарци. Колико су мушкарци родили беба? Aли знајте, да без обзира на то колико много волим жене, не значи да желим да спавам са свима њима - изјавио је ББ Кинг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана