Бански двор објавио збирку "Пјесме поноса и части" Младена Јанковића

Миланка Митрић
Бански двор објавио збирку "Пјесме поноса и части" Младена Јанковића

БАЊАЛУКА – Поводом обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, у издању Банског двора Културног центра објављена је збирка аранжмана родољубивих пјесама за гудачки квартет и глас "Пјесме поноса и части", аутора Младена Јанковића, вишег асистента Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Како наводе из ове установе, збирка садржи седам пјесама које имају велики историјски значај за српски народ - "Востани Сербие", "Креће се лађа француска", "Ово је Србија", "Онамо 'намо", "Тамо далеко", "Што се боре мисли моје" и "Ој, Србијо, мила мати". Свака пјесма подсјећа на неки од најзначајнијих момената у српској историји од 18. вијека до данас.

- До сада, наведене пјесме нису обрађиване за гудачки квартет, а будући да је то један од најстандарднијих камерних састава, нашао сам за сходно да направим збирку аранжмана за тај састав и глас (сопран и баритон). Оно што је битно јесте да аранжмани нису технички презахтјевни, што пружа могућност њиховог фреквентнијег извођења. Задовољсто ми је што ће ова збирка аранжмана бити званично објављена поводом обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе. Овим путем бих се захвалио Банском двору и професору Младену Матовићу на подршци и помоћи при реализацији идеје - рекао је аутор збирке Младен Јанковић.

Директор Банског двора Културног центра и ванредни професор Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, Младен Матовић, у рецензији издања нагласио је да је ово раритетна збирка, са којом је створен фундус аранжмана композиција родољубиве тематике, која ће итекако имати значај и у будућости, и која ће помоћи интензивирању извођења издвојених нумера.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана