Бањалучки састав “Чарна” побједник 56. Зајечарске гитаријаде

Бранислав Предојевић
Бањалучки састав “Чарна” побједник 56. Зајечарске гитаријаде

ЗАЈЕЧАР-Бенд “Чарна” из Бањалуке побједник је 56. зајечарске Гитаријаде, према оцјенама стручног жирија.

Давид Јојић, фронтмен "Чарне", није крио понос и задовољство комплетног бенда након побједе на чувеном фестивалу.

-Пуни смо утисака након што су нас организатори најстаријег фестивала у Европи прогласили побједницима. Заправо, чини нам се да још увијек нисмо свјесни шта се десило. Некако, чини ми се да сваки музичар на Балкану, сваки онај клинац који је макар једном узео гитару у руке, имао жељу да наступи на овом фестивалу, јер дефинитивно носи статус култног музичког догађаја -рекао је Јојић.

Састав “Чарна” основан је крајем 2009. године од стране вокала Давида Јојића и Златка Мушића (гитара). Ускоро се бенду придружује Дарко Караћ (бас гитара), а након неког периода за бубњеве сједа Немања Гојковић. Основна форма музике бенда је хеви метал, али са доста утицаја хард ток звука, алтернативног рока и гранџ звука.

Од самог почетка активног рада група се  фокусирала на ауторске пјесме градећи чврст звук, али са доста мелодијских и динамичких дионица које употпуњују основну идеју бенда, а то је агресиван звук са моментима депресивног стања.

Према њиховим ријечима, лично преиспитивање, здрава критика себе и друштва, утопијска потрага за истином као и социјално стање,  су неке од тема у којима бенд налази инспирацију за писање пјесама. Иза себе имају запажене нумере “Маске”, “Сањаш”, “Југ”, “Врати ме” и бројне концерте широм региона.

Награда „Моша Раденковић“ за најбољи вокал припала је Марку Келечевичу, такође из бањалучког бенда “МК & Сасо Манге”.

Према оцјенама публике “Промонаел” из Бачког Петровца најбољи је демо бенд који је наступио на 56. Зајечарској гитаријади.

У финалу су наступили и демо бендови “Ехо Спиритус” и “Давид и Голијати”.

Роконачелник Марко Мендоза је, уручивши награду побједницима, истакао да се нада да је ово подстицај за грађење успешне каријере “Чарни” и савјетовао им да никада не одустају од својих снова и музике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана