Бањалучки бенд “Чарна” објавио први албум: “Дијете ноћи” почиње свој живот

Бранислав Предојевић
Бањалучки бенд “Чарна” објавио први албум: “Дијете ноћи” почиње свој живот

БАЊАЛУКА - Талентовани бањалучки рок састав “Чарна” објавио је први студијски албум “Дијете ноћи”, који је од јуче доступан на свим стриминг платформама.

Након тријумфа на Бањалучкој, Зајечарској и Мостарској гитаријади, бањалучки састав основан 2009. године је капитализовао успјех са првим студијским издањем. На првенцу групе налазе се пјесме “Маске”, “Југ”, “Стаклене сузе”, “Муте”, “Крила”, “Крај”, “Глас”, “Истина”, “Врати ме” и “Сањаш”. Како истиче фронтмен бенда Давид Јојић, нови албум су обиљежиле и сарадње с домаћим музичарима.

- Посебно смо поносни на чињеницу да смо на двије пјесме сарађивали с другим умјетницима. На нумери “Муте” гостује бањалучки репер Бојан Маџар, који се потписује као Здоје. Поред тога, представљамо и пјесму “Крила”, која је снимљена у сарадњи с Јасмином Шутом из Мостара - рекао је Јојић. Из бенда поручују да је овај албум могао и раније доћи пред публику, али да је ипак одлука била да се дочека право вријеме.

- Помало смо стидљиво чували све пјесме од очију, односно ушију јавности, док их нисмо довели до савршенства, како текстуално и инструментално, тако и продукцијски - додао је Јојић.

Један дио нумера је снимљен у студију “Кирит Унгол” у Александровцу код продуцента Дражена Кецмана, док су неке од пјесама снимљене у студију “Павароти” у Мостару под продуцентском палицом Марка Тице.

- Жељели смо да овим албумом оправдамо повјерење публике, али и музичких великана земље и региона, који су нам указали повјерење прогласивши нас за најбољи бенд на три велика такмичења - поручио је Јојић. Фронтмен састава додао је да су сами чланови бенда заслужни за сваки сегмент овог албума.

- Све смо радили у својој режији. Поред самих пјесама, и визуелни идентитет бенда је дјело самих чланова, а нумера “Врати ме” наша је посвета покојном гитаристи Златку Мушићу, једном од оснивача групе - рекао је Јојић.

Нови албум бањалучког бенда, који дјелује у саставу  Давид Јојић (вокал), Игор Станковић (гитара), Дарко Караћ (бас гитара), Владан Гвоздић (бубањ) и Срећко Поповић (гитара), могуће је послушати на свим стриминг платформама, као и на “Јутјуб” каналу групе.

Када су у питању наредни планови бенда, они истичу да ће се музичари сада фокусирати на промоцију новог материјала пред публиком уживо.

Звук

У свом већ препознатљивом стилу “Чарна” се на новом албуму наслања на актуелне трендове у хеви звуку, али Јојић каже да не маре пуно за линије подјела у рок звуку.

- Сјећам се, кад смо се први пут окупили, нико нас није хтио примити на фестивале рок музике, јер смо били превише жестоки, а за фестивале метал музике превише благи. “Чарна” од свог настанка хода танком линијом између рокенрола, хард рока и метала. Тако нам највише и одговара. Покојни Злаја знао је говорити да не можеш бити добар музичар ако се ограничиш само на један жанр. И нашој публици је тешко да нас стави у калуп жанра, то видимо и по људима који долазе на наступе - рекао је Јојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана