Бањалучка умјетница Јована Раљић наступала на турнеји у Европи и Африци: Овације у Каиру памтиће читав живот

Дејан Јовичић
Бањалучка умјетница Јована Раљић наступала на турнеји у Европи и Африци: Овације у Каиру памтиће читав живот

БАЊА ЛУКА - Чаробни звуци виолине, којима је опчинила публику на турнеји у Европи и Африци, сврстали су бањалучку умјетницу Јовану Раљић у ред најбољих савремених класичара са балканских простора.

Концерте, за које се тражила карта више, одржала је протеклих мјесеци у Француској, Холандији, Португалији и Италији, а недавно се вратила из Египта гдје је на три наступа у Каиру и Александрији свирала пред око 600 посјетилаца и доживјела незаборавно искуство.

Јована Рељић за “Глас Српске” каже да је у Египат отпутовала уз посредство аустријског конзулата, а незабораван дочек и овације које је доживјела на сцени Каирске опере обиљежили су њену каријеру. 

- Овакве реакције публике заиста нисам очекивала. Била сам напросто збуњена, јер сам готово сат времена дијелила аутограме и сликала се са посјетиоцима осјећајући се захвалном што сам могла подијелити своју музику и кроз њу изразити емоције. Египат ме одушевио својом вишемиленијумском културом и блискошћу са нашим подручјем, у смислу оријенталне музике и хране, али и растужио компликованом политичком и друштвеном ситуацијом – каже Јована.

Већ годинама борави у Аустрији, гдје је тренутно прва виолина реномираног симфонијског оркестра “Brucknerorchester” у Линцу и “Niederbayerische Philpharmonie”, а паралелно гради успјешну солистичку каријеру као концертни виолиниста.

По повратку из Египта, одржала је концерт у Бечу на којем се, како каже, могло видјети колико је музика универзална, што је публици поново приредило незабораван доживљај.

- У Аустрији сам одржала два необична концерта,  а један од њих био је у испуњеној и свјетски признатој сали Хора бечких дјечака гдје сам добила мали изазов да први пут у животу повежем два жанра, танго и џез, и комбинујем виолину и свој вокал. Затим сам у Линцу извела Бетовена, Брамса и ватреног Равела са џез додатком гдје су људи заиста остали одушевљени и давали коментаре да још нису видјели и чули такву комбинацију виртуозности на виолини са џез пјевањем – истиче Јована.

Ноте које јој клизе кроз прсте невјероватном лакоћом и осјећања која уноси у “краљицу инструмената” стварају несвакидашњу магију које се може доживјети на њеним наступима.

Имала је привилегију да буде концертмајстор престижних аустријских симфонијских оркестара, као што су “Webern Kammerphilpharmonie”, “Nova Sinfonietta”, “Valsassina Ensemble” и “Wiener Jeunesse”. Наступала је и са интернационалним оркестром “Junge Deutsche Philharmonie”, симфонијским оркестрима из Венеције и Милана, а својевремено је била и прва виолина Бањалучке филхармоније.

- Краси ме радозналост у тренирању брзог читања захтјевних композиција, а имам и фотографско памћење које сам посједовала још као дијете. То је све скупа довело до репутације у Бечу па ме јако често зову да будем вођа, односно концертмајстор различитих симфонијских оркестара и ансамбала јер имају повјерења у моју стабилност, музикалност и слободу у дијалогу са диригентом – каже Јована, која има и титулу магистра коју је стекла на најпризнатијем универзитету музике у Бечу.

Планови

Планови за наредни период укључују концерте широм Европе и свијета, а наступиће и у родној Бањалуци.

- Добила сам позив да будем вођа симфонијског оркестра у продукцији популарне Вагнерове опере “Валкире”, а чека ме концерт и у бечком Концертхаусу. Потом слиједи турнеја широм Аустрије и Хрватске, а највјероватније и у Израелу. Пред мојим Бањалучанима би требало да наступим 28. априла у Банском двору – рекла је Јована.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана