Бањалучанке прослављају 35. рођендан

Александра Маџар
Бањалучанке прослављају 35. рођендан

Бањалука - Женски камерни хор "Бањалучанке" одржаће јубиларни концерт 9. децембра у Банском двору Културном центру, чиме ће обиљежити тридесет пет година постојања и успјешног умјетничког рада.

Овим концертом на Свјетски дан хорског пјевања најстарији и најтрофејнији хорски ансамбл у Републици Српској, који дјелује у оквиру Удружења умјетника "Арт Пулс", истовремено ће први пут званично обиљежити и овај музички празник.

- Вријеме заиста брзо пролази. Чини нам се као да смо јуче обиљежавали и прослављали свој тридесети рођендан, а ево сада смо већ на прагу новог јубилеја - рекао је диригент и умјетнички руководилац ансамбла, композитор Младен Матовић и истакао да је посебно поносан на успјехе које је хор остварио у периоду између два јубилеја.

Златне медаље са респектабилних музичких такмичења у Линцу, Венецији и Малти, те олимпијска сребра из Кине и САД, најбоље свједоче о томе колико је хор постигао  у посљедњих пет година. Такође, то је и период у којем су "Бањалучанке" изашле на међународну такмичарску сцену и постигле најзначајније резултате у својој историји.

- Хор је увршћен на званичну ранг-листу педесет најбољих камерних хорова свијета. "Бањалучанке" су на тој листи већ трећу годину заредом најбоље рангиран хор из југоисточне Европе - подсјетио је Матовић и додао да реализација одлазака на ова такмичења не би била могућа без подршке институција Републике Српске и пријатеља ансамбла.

Ове године обиљежавање јубилеја, 35 година рада ансамбла, поклопило се са одржавањем Свјетске хорске Олимпијаде у Синсинатију.

- Управо због специфичности дана на који ће се одржати концерт увјерени смо да ћемо достојанствено прославити овај значајан културни  јубилеј града Бањалуке и Републике Српске,  а публика ће уживати у пажљиво одабраном програму - казао је Матовић.

Због великог интересовања публике, али и окупљања свих генерација хора, улаз на концерт биће могућ само уз позивницу. Матовић је апеловао да се све некадашње чланице хора јаве, како би успјели у намјери да рођендан прославе у што већем броју.

Компакт диск и турнеја

- У оквиру обиљежавања јубилеја предвиђено је и снимање новог компакт диска ансамбла, као и низ пратећих активности, које ће обухватити цијелу сљедећу годину. Желимо да поводом тридесет пет година постојања хор "Бањалучанке" 2013. године реализује регионалну концертну турнеју са репрезентативним програмом и репертоаром са којим смо у претходном периоду освојили Европу и свијет - каже Младен Матовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана