Бањалучанке овјенчане сребрним медаљама

Aлексaндрa Рaјковић
Бањалучанке овјенчане сребрним медаљама

Бaњaлукa - Женски камерни хор “Бањалучанке” под умјетничким руководством композитора и диригента Младена Матовића освојио је двије сребрне медаље на највећем и најзначајнијем свјетском хорском такмичењу - Свјетској хорској олимпијади у Синсинатију у СAД.

- “Бањалучанке” су биле једини представник Републике Српске и БиХ, а Олимпијада је ове године окупила око пет стотина хорова из више од 80 земаља. Хор из Бањалучке освојио је медаље у категоријама женских хорова и фолклорне музике, у оквиру највишег ранга такмичења - Цхампионсхип Цомпетитион.

Захваљујући претходно освојеним златним медаљама на европским такмичењима у Венецији и Малти у 2011. години, хор “Бањалучанке” се директно квалификовао на хорску Олимпијаду у Синсинатију. Са новим медаљама хор је истовремено и “одбранио” олимпијско сребро освојено на претходној Свјетској хорској олимпијади у Кини 2010. године.

- Остаје мали жал за недостајућа три бода која су нас дијелила од златне медаље у категорији фолклорне музике, али то нам са друге стране даје “вјетар у леђа” да на сљедећој хорској Олимпијади у Риги 2014. године коначно прескочимо тај златни олимпијски праг - рекао је Младен Матовић.

Додао је да су освајањем олимпијског сребра у Синсинатију “Бањалучанке” на најљепши могући начин потврдиле мјесто најбоље рангираног женског хора из југоисточне Европе на званичној ранг-листи 50 најбољих женских хорова свијета. Хор “Бањалучанке” ове године обиљежава 35 година постојања.

- Поред великог успјеха на такмичењу посебно смо поносни на чињеницу да су својим учешћем на Олимпијади у Синсинатију постали и први хорски ансамбл са простора Републике Српске који је реализовао свој наступ на простору Сједињених Aмеричких Држава - рекао је Матовић.

Послије учешћа на Олимпијади у Синсинатију, хор је отишао у тродневну посјету Чикагу, да би одржао цјеловечерњи концерт на отвореном простору чувеног чикашког Миленијум парка.

- Прво представљање хорске умјетности Републике Српске у СAД остварено је превасходно захваљујући подршци и разумијевању Владе Републике Српске и Кабинета предсједника РС, те града Бањалука, Народне скупштине и великог броја пријатеља хора, који су нам на различите начине изашли у сусрет и помогли у реализацији успјешног учешћа на Олимпијади - истакао је Матовић.

Такмичење

Свјетска хорска олимпијада представља најреспектабилније и најмасовније свјетско хорско такмичење бијеналног карактера, које је концептуално подијељено на три дијела. То су квалификације за Олимпијаду, такмичење у “Опен Цомпетитион” (нижи ранг такмичења) и “Цхампионсхип Цомпетитион” (такмичење побједника лиценцираних интернационалних такмичења Свјетске хорске асоцијације “Мусица Мунди”).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана