“Бањалучанке” освојиле злато на хорском такмичењу у Шпанији

М.М.
“Бањалучанке” освојиле злато на хорском такмичењу у Шпанији

Бањалука - Женски камерни хор “Бањалучанке” освојио је златну медаљу на међународном хорском такмичењу “Sing for Gold –World Choral Cup”, одржаном у Барселони и Калељи.

Такмичење организује Свјетска хорска асоцијација “Interkultur – Musica Mundi”, а “Бањалучанке” су, под умјетничким руководство композитора, диригента и професора Младена Матовића, наступиле као једини представник  Републике Српске и Босне и Херцеговине.

Ово међународно такмичење окупило је 30 хорова из 23 државе, а овај хор извео је композиције значајних домаћих аутора.

Хорове је оцјењивао међународни стручни жири, сачињен од угледних експерата за хорску музику из Белгије, Шпаније, Њемачке, Турске и Летоније, а “Бањалучанкама” је припала златна медаља у категорији традиционалне музике.

- Веома смо срећни и поносни што смо на још једном значајном такмичењу задржали континуитет квалитетних такмичарскх наступа на интернационалној хорској сцени, а посебно имајући у виду чињеницу да је у овој години дошло до својеврсне смјене генерација у ансамблу. Први и основни циљ нашег учешћа на такмичењу у Шпанији представљао је тестирање наших тренутних извођачких могућности и припрему пред наредну и веома захтјевну такмичарски сезону. У нашој такмичарској категорији је наступило највише хорова (Чешка, Еквадор, Португал, Румунија, Боливија, и Иран) и самим тим нам је побједа још значајнија - рекао је умјетнички руководилац, композитор и диригент хора Младен Матовић.

Он је додао да су се, захваљујући досадашњим резултатима “Бањалучанке” директно квалификовале у највиши ранг такмичења предстојеће Свјетске хорске Олимпијаде, која ће се почетком јула идуће године бити одржана у Јужној Кореји.

Цвијановићева честитала хоруБањалучанке

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је женском камерном хору “Бањалучанке” освајање златне медаље на реномираном Међународном хорском такмичењу у Шпанији, са жељом да наставе да нижу успјехе на домаћој и међународној сцени.
“Овим великим успјехом сврстали сте се међу најуспјешније хорске ансамбле свијета и на најљепши могући начин промовисали културно стваралаштво нашег народа”, истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је честитку, у своје и у име грађана Српске, упутила хору и диригенту Младену Матовићу који су златну медаљу освојили у категорији традиционалне музике на реномираном Међународном хорском такмичењу у Шпанији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана