“Бањалучанке” међу најбољима

Александра Рајковић
“Бањалучанке” међу најбољима

Бањалука - Женски камерни хор “Бањалучанке” једини је представник Републике Српске и БиХ на 14. интернационалном хорском такмичењу у Будимпешти које ће бити одржано од 24. до 28. марта у главном граду Мађарске.

- У јеку припрема за такмичење у Будимпешти наш хор је из центра Свјетске хорске асоцијације добио радосну вијест. Послије редовног ажурирања ранг-листе најбољих хорова свијета значајно смо напредовали на званичној ранг-листи 50 најбољих камерних хорова свијета. Сада се налазимо на деветом мјесту, као најбоље рангиран хор из југоисточне Европе - рекао је композитор и диригент женског камерног хора “Бањалучанке” Младен Матовић.

Такмичење у Будимпешти је бијеналног карактера и на њему се ове године очекује учешће више од педесет хорова из Естоније, Јапана, Њемачке, Кине, Русије, Израела, Литваније, Индонезије, Шведске, Словеније, Турске, Украјине и СAД.

- Публици у Будимпешти представићемо се врло захтјевним такмичарским програмом домаћих и страних аутора - каже Матовић.

Хор “Бањалучанке” је у претходном периоду освојио низ значајних награда од којих се посебно истичу златне медаље освојене на такмичењима у Линцу, Венецији, Aмстердаму и на Малти, те два олимпијска сребра освојена у НР Кини и Сједињеним Aмеричким Државама.

- Послије недавне прославе и обиљежавања 35 година постојања и рада хора пред нама је ново искушење и учешће на једном од најреспектабилнијих хорских такмичења у оквиру Свјетске хорске асоцијације “Интеркултур” - истиче Матовић.

Подсјећа да хор “Бањалучанке” дјелује у оквиру Удружења умјетника “Aрт пулс” и да су значајну помоћ при одласку на фестивале пружиле надлежне институције града Бањалука и Републике Српске.

Олимпијада

- Континуитет учешћа нашег хора на етаблираним међународним хорским такмичењима је изузетно значајан. Освајањем олимпијског сребра у Синсинатију (СAД) прошле године, на такмичењу које је окупило око пет стотина хорова из седамдесет земаља, наш ансамбл остварио је право директног учешћа на идућој Свјетској хорској олимпијади у Риги 2014. године - каже Младен Матовић.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана