Бањалучанке гала концертом прославиле 35. рођендан

Александра Маџар
Бањалучанке гала концертом прославиле 35. рођендан

Бањалука - Свечани гала концерт женског камерног хора "Бањалучанке", којим је најтрофејнији женски хорски ансамбл из Републике Српске прославио свој 35. рођендан, одржан је у недјељу увече у Банском двору Културном центру.

У организацији удружења умјетника "Арт пулс", у препуној, до посљедњег мјеста испуњеној великој дворани Банског двора, "Бањалучанке" су имале наступ за памћење.  

- На овом концерту смо били ношени на крилима посебних емоција. Никада није лако пјевати пред својом публиком и свом граду, али морам признати да је вечерашњи концерт хора "Бањалучанке" један од најискренијих и најемотивнијих наступа у посљедњих неколико година - рекао је умјетнички руководилац и диригент хора "Бањалучанке" композитор Младен Матовић.

Он додаје да су чланице хора "Бањалучанке" и тужне зато што је  велики број посјетилаца који су жељели прате концерт остао испред Банског двора јер није било довољно мјеста за све.

- Са друге стране, пресрећни смо што смо у публици видјели толико познатих и драгих лица која искрено воле, поштују и цијене оно шта ради женски камерни хор "Бањалучанке" - каже Матовић.

Истиче да му је драго што се велики дио некадашњих чланица из различитих генерација ансамбла одазвао позиву  за концерт  и што су рођенданском концерту присуствовали сви некадашњи умјетнички руководиоци ансамбла.

- Изузетно дирљив и емотиван  тренутак био је  када су чланице ансамбла "Сјећања", који је сачињен од некадашњих извођача из прве генерације хора из 1977. године, спонтано на сцену извеле Анту Шашића, музичког педагога и утемељивача хора, са којим су заједно отпјевали познату "Пјесму Бањалуци" - казао је Матовић.

Поред мале историографске рекапитулације и занимљивости из биографије ансамбла, концерт је концептуално био подијељен на два дијела. У првом дијелу "Бањалучанке" су извеле избор репрезентативних композиција умјетничке музике домаћих и страних аутора са којима су у претходних пет година освојиле Европу и свијет, док су у другом дијелу концерта изведени неки од најљепших домаћих и свјетских евергрина, те популарне нумере из филмова.

У том дијелу концерта наступили су солисти хора Марија Дулић, Мирјана Калабић, Јанка Будимир и Миона Граорац, уз клавирску сарадњу Младена Јанковића.

- Удружење умјетника "Арт пулс" и "Бањалучанке" знају колики  је значај помоћи наших пријатеља и покровитеља прославе јубилеја, Министарства породице, омладине и спорта РС, Министарства просвјете и културе и града Бањалуке - рекао је Матовић.

Звуци групе "ABBA"

Посебно атрактиван наступ хора је био током извођења композиције "Денсинг квин" популарне шведске групе "ABBA", која је изведена у изузетно ефектном аранжману и у садејству са тзв. битбоксом, који је отјелотворен у гласу студента бањалучке Академије умјетности Свена Мехичића. Ова пјесма попраћена је бурним аплаузима публике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана