Бахова музика испраћена овацијама

Александра Маџар
Бахова музика испраћена овацијама

Београд - Миљеник београдске публике, један од најтраженијих српских музичара у Европи, пијаниста Александар Маџар одржао је у пуној сали Коларчеве задужбине солистички концерт у оквиру 44. Бемуса.

За највећу светковину класичне музике у региону Маџар је у суботу увече приредио врхунски умјетнички догађај. Сабрао је шест партита за клавир Јохана Себастијана Баха и као дуго брушене дијаманте просуо пред публику свог родног града.

- Бахова музика за мене је "мач са двије оштрице" - рекао је Маџар.

Сваку од шест партита је често свирао, али свирати свих шест у групи на једном цјеловечерњем концерту веома је сложен подухват, који је овај пијаниста извео маестралном снагом уз овације публике.

- Бах је важан музичарима, пијанисти одрастају свирајући његову музику. Пијанисти са Бахом имају однос који немају са другим композиторима, али то не значи да га воле зато што је то мач са две оштрице - испричао је Маџар.

Угледни европски пијаниста и педагог на Краљевском фламанском конзерваторијуму у Бриселу, Маџар се редовно одазива позивима за концерте у Београду.

Он наглашава да се у Београд увијек радо враћа.

- Увек има много разлога да се овде свира, а и Коларац је дивна дворана, натопљена сећањима и навикама - истакао је и додао да је то нека врста везаности за родни град у којем врло радо борави, било концерта или не.

Александар Маџар је истрајан у тежњи ка музичком перфекционизму, у вријеме студирања имао је срећу да учи од  врсних педагога: Арба Валдме на Факултету музичке уметности у Београду, гдје је био најмлађи студент са 15 година, код Елисо Вирсаладзе у Москви на Конзерваторијуму "Чајковски" и Данијела Блументала у Бриселу.

Однос према умјетности

- За успешну каријеру пијанисте најбитнији је однос према делу које се изводи и однос према себи, а да ли је неко добар извођач или мало мање успешан, зависи од тога да ли је успео оба аспекта да добро развије и да их искомбинује како треба - каже Александар Маџар.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана