Aзра у Београду поново заједно, али без Џонија

Вања Штрбац
Aзра у Београду поново заједно, али без Џонија

Ритам секција оригиналне поставе култне загребачке групе "Aзра", Борис Лајнер и Мишо Хрњак, засвираће поново заједно на концерту "Поздрав Aзри", 15. октобра у београдском Дому омладине, јавили су медији из Србије.

 Штулића ће на концерту у Београду замијенити некадашњи пјевач "Прљавог казалишта" Даворин Боговић, а наступиће и врсни загребачки музичари Жан Јакопач, Миљан Бакић и Домагој Ворбергер.

Концерт у Београду ће бити одржан поводом обиљежавања 30 година од како је бенд Бранимира Џонија Штулића објавио први сингл "A шта да радим/Балкан", октобра 1979. године, једно од најзначајнијих и најутицајнијих издања југословенског рокенрола.

"Aзра", бенд новог таласа, жарио је и палио осамдесетих година на подручју бивше Југославије. Музички критичари данас често означавају овај популарни бенд као обавезну музичку лектиру.

Бранимир Џони Штулић, лидер групе, рођен је у Скопљу у Македонији, земљи гдје "вјечно сунце сја", 1953. године. Кључне године одрастања проводи у Загребу, гдје је уписао Филозофски факултет, али само да би задовољио родитеље. Већ  тада помало фанатично одлучује да се бави музиком.

Највећи утицај на њега су имали "Битлси". Исто тако, био је луд за севдахом, што се испољило у првој фази његовог музичког рада када је основао "Балкан севдах бенд". Свирали су готово све, од његових властитих пјесама, народњака, па до "Битлса". Под утицајем новог таласа, временом се бенд све више окреће року и кроз њега пролази много различитих музичара. Након што су постали познатији рокенрол бенд, мијењају име у "Aзра", по истоименој поеми Хајнриха Хајнеа, 1977. године. Те и сљедеће године група наступа у саставу Штулић, Стублић, Пелајић, Новоселић и Јуричић, али се убрзо остатак групе одваја од Штулића и формира нови бенд - "Филм".

Након тога, Штулић постаје члан Парног ваљка, али ни та сарадња није дуго потрајала. Вративши се "Aзри", за бубњара узима Бориса Лајнера, тадашњег члана "Хаустора".

Деби албум "Aзра" снимају 1980. године. Тај албум се сматра једним од најјачих дебија у нашој рок музици. Штулићеви текстови су усмјерени на могућност комуникације и њену нужност, односно на љубавну тематику, али са посебним, себи својственим изразом.

Као увод за нови албум, 1981. године, објављују сингл "Лијепе жене пролазе кроз град", послије којег издају нови дупли албум "Сунчана страна улице".

Сљедеће године "Aзра" објављује и други дупли албум "Филигрански плочници" и трећи сингл, у којима Штулић од енергичне емотивности прелази према приказу унутрашњег емотивног стања, али с одређеном дистанцом. Aлбум садржи политичке, љубавне и пјесме у којима Штулић критикује стандардне друштвене норме.

Басиста Мишо Хрњак одлази у Јеховине свједоке и напушта групу 1983. године. Сљедеће двије године Штулић и Лајнер сами снимају албуме у Њемачкој.

Штулић снима нови албум "Између крајности" 1987. са Лајнером, Пађеном и Стивеном Кипом, кога је довео из Холандије. Сљедеће године издаје четвороструки живи мега-албум "Задовољштина".

Послије тога снима солистичке албуме "Балканска рапсодија" и  "Балегари не вјерују срећи".

Послије концерта на Хвару 1990. године група и формално престаје да постоји.

Деведесетих година Штулић издаје два албума "Севдах за Паулу Хорват" и "Aнали", који су квалитетом далеко испод његовог ранијег опуса.

Контроверзна личност

Бранимир Џони Штулић једна је од најконтроверзнијих личности у рок музици уопште. Његове пјесме још од почетка су имале двоструки утицај на публику. Једни су исмијавали његово умијеће свирања гитаре и начин пјевања. Други су били поражени непосредношћу музике, енергије и поетике човјека који је ухваћене дјелиће градског очаја поново повезивао у стваран свијет својих пјесама, дајући га у широком регистру тонова, од страха и бијеса до деликатне љубави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана