Аутентично извођење музике

Александра Маџар
Аутентично извођење музике

Бачка Паланка - Црквени хор “Свети Јован Крститељ” из Бачке Паланке, са својим диригентом Снежаном Жујић, добио је двије значајне награде на 18. фестивалу духовне музике “Хорови међу фрескама” у Београду.

Црквени хор “Свети Јован” наступио је са духовним композицијама.

Награде је додијелио трочлани жири фестивала Миодраг Говедарица, Весна Шоуц и Предраг Ђоковић.

Прву награду добили су као најбољи камерни хор за аутентично извођење православне духовне музике. Друга награда додијељена је Снежани Жујић као најбољем диригенту за извођење српске духовне музике.

- Велика је част учествовати на фестивалу и освојити тако дивне награде. Сам простор Галерије фресака, који је јако акустичан, доприноси томе да се певач осећа божанствено и да остави леп утисак на публику. Зашто је жири одабрао баш нас најбоље говори награда за аутентично извођење - рекла је за “Глас Српске” диригент Снежана Жујић.

Додала је да јој, као и свим члановима хора, ове награде значе много.

Према њеним ријечима, битно је његовати све епохе и нашу публику и јавност упознати са дјелима српских композитора.

- Ми волимо да изводимо дела страних композитора, то су првенствено дела црквене музике, али се бавимо и световном музиком - казала је Жујићева.

Овим великим наградама се завршава овогодишњи циклус, а на јесен хор очекују још неки концерти.

- Следеће године Црквени хор “Свети Јован Крститељ” из Бачке Паланке обиљежава 20 година рада, тако да планирамо доста активности, као што су писање монографије, издавање компакт диска, али и нека такмичења, како у земљи, тако и у иностранству - открива Жујићева.

Историјат

Фестивал духовне музике “Хорови међу фрескама” основан је 1995. године с циљем обнове, очувања и обогаћења српске православне духовне музике и упознавања духовне музике свих осталих конфесија. Организатор фестивала је Културно-просветна заједница Београда, а овогодишњи фестивал посвећен је стваралаштву српског композитора, музиколога, педагога и критичара Милоја Милојевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана