Ансамбл “Метаморфозис” отворио “Јесењу сонату” у Бањалуци

Миланка Митрић
Концертом „Метаморфозиса” у Бањалуци почела „Јесења соната”
Foto: Б. Брезо | Концертом „Метаморфозиса” у Бањалуци почела „Јесења соната”

БАЊАЛУКА - Сјајним концертом камерног гудачачког оркестра „Метаморфозис” из Србије, вечерас је у концертној дворани Банског двора отворен 5. Интернационални музички фестивал „Јесења соната”.

„Метаморфозис”, један од најбољих и најпризнатијих гудачких састава, извео је композиције Ивана Божичевића (Memories of a Birch Tree) Бењамина Бритна (Lachrymae), Драгане Јовановић (Турбулентно лето), Давида Мастикосе (Празнина), Дарије Андовске (даМар), Дмитрија Шостаковича (Камерна симфонија оп. 110) и Александре Вребалов (Pannonia Boundless). 

“Велика нам је част што имамо прилику да отворимо фестивал који траје већ пет година и сви напори које је организација уложила у то да се овај фестивал буде остварив мислим да су вредни.  Доста  доброг програма приказано је на претходним фестивалима, а овај који је сад пред публиком је изузетан. Надам се да се публици допало и ово што ми радимо и што смо понудили на нашем вечерашњем концерту” рекао је оснивач оркестра Саша Мирковић.

Према Мирковићевим ријечима, оно што „Метаморфозис” чини другачијим од осталих оркестара је непосредност у презентацији, избор програма и однос с публиком, што је и приказано на вечерашњем концерту, кроз интересантан избор углавном динамичнијих и енергичнијих композиција различитих умјетника, које је публика награђивала снажним аплаузима. 

“ Наша енергија и опуштеност, дочаравање савремене музике на другачији начин је нешто што нас одваја од свих других стандардних класичних оркестара које се углавном баве  музиком која је настајала у претходним периодима. Бавимо се музиком која је настала у данашње време, имамо сталну сарадњу са композиторима који су живи и прилику да учимо од њих и градимо тај однос између комозитора и извођача” додао је Мирковић.

 

Директор Банског двора Културног центра, Младен Матовић, казао је да  је „Јесења соната” већ постала традиционална, те да ће овогодишње издање можда да буде и најбоље.

“ ‘Јесења соната’ је постала традиционална и препознатљива културна манифестација која ће, увјерени смо у будућности још снажније стимулисати музички  и културни развој града и Републике Српске, те  на радост публике, сваке године током октобра у Банском двору окупљати најзначајнија имена домаће, регионалне и свјетске музичке сцене” објаснио је он.

Фестивал, који траје до суботе, биће настављен сутра, када ће публика имати прилику да чује камерни састав „Загребачки квартет”. 

Њихов концерт почеће у 20 часова.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана