Албум “Lacrimae Christi” групе “Видеосекс” добија реиздање: Златни винил за култни поп бенд

Бранислав Предојевић
Албум “Lacrimae Christi” групе “Видеосекс” добија реиздање: Златни винил за култни поп бенд

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Маском” реиздаће други албум култне словеначке групе “Видеосекс”, познати “Lacrimae Christi” из 1985. као међународно издање на винилу.

Изворни снимци једног од легендарних бендова из 80-их са овог албума су ремастеризовани и биће доступни на златном винилу. Група “Видеосекс” основана је 1982. године у Љубљани, а бенд су чинили Ања Рупел (вокал), Јанез Крижај (бас гитара), Изток Турк (бубњеви), Матјаж Коси (клавијатуре) и Нина Север (клавијатуре). Бенд је дебитовао у Студентском културном центру у Београду, када је наступио са “Дјецом социјализма” и “Катарином II” (тадашњи назив “Екатарине Велике”).

Крајем 1983. године објављују дебитантски сингл који укључује пјесме “Моја мама” и “Како бих волио да си ту”.

Група брзо стиче популарност, а са албумом “Видеосекс '84” из 1984. постају омиљени поп састав широм бивше Југославије. Дио овог албума је и пјесма “Детективска прича” која је доживјела велики успјех код публике и постала један од највећих хитова домаће музике током осамдесетих.

Други албум “Lacrimae Christi” (на латинском “Христове сузе”) бенд  је објавио 1985. године, а пјесме са овог албума “Сиви дан” и “Тко је згазио госпођу мјесец”, инспирисане ноар филмовима постале су велики хитови широм региона. На албуму је гостовао клавијатуриста Лаза Ристовски (Бијело Дугме), а Б-страна албума снимљена је у тада актуелном поп стилу са елементима свинг џеза.

У односу на први албум, продукција овог албума била је врхунска, јер су коришћене најмодерније технике снимања и компоновања. Након објављивања албума, Нина Север је напустила бенд, док је Ања Рупел током године учествовала у пројекту “ЈУ рок мисија”, југословенском доприносу хуманитарном пројекту “Лајв Ејд”, пјевајући у пјесми “За милион година”.

Након овог “Видеосекс” објављује мини-албум “Свет је зопет млад” 1987. године, док је Ања 1988. године гостовала на албуму “Лајбаха” чувеном “Let It Be”, пјевајући главне вокале у њиховој верзији “Across the Universe”, а појављује се и у споту за пјесму у режији Бориса Миљковића и Бранка Димитријевића емитованом на МТВ-у . Године 1988. године Нина Север се враћа у бенд, али Крижај престаје да буде стални члан и наставља да ради са групом само у студију, да би 1991. године састав објавио свој посљедњи студијски албум “Љуби ин совражи” (Љубав и мржња), а група се распала 1992. године када је Ања Рупел одлучила да крене самосталним путем.

Посвете

Након распада бенд је током претходне три деценије учврстио култ код публике путем ЦД издања. Пјесма “Детективска прича” била је на 57. мјесту листе 100 најбољих југословенских пјесама свих времена (Радио Б92), док је албум “Видеосекс '84” 2015. године заузео 58. мјесто на листи највећих југословенских албума хрватског издања часописа “Ролингстон”. Српски панк бенд “Гоблини”, чак су Ањи Рупел посветили пјесму “Ања, волим те”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана