Албум “Болеро” бенда “Хаустор” добио винилно реиздање: Антологија измишљених и измаштаних завичаја

Бранислав Предојевић
Албум “Болеро” бенда “Хаустор” добио винилно реиздање: Антологија измишљених и измаштаних завичаја

ЗАГРЕБ - Култни албум “Болеро” групе “Хаустор добио је луксузно винилно реиздање од стране издавачке куће “Кроација/Југотон рекордс”.

Група “Хаустор”, један од кључних бендова новог таласа, својом комбинацијом рока, реге, фанка и ворлд мјузик звука те упечатљивим концертима и харизматичном сценском појавом фронтмена Дарка Рундека, стекла је култни статус у регионалним оквирима, који је у посљедњих 40 година само додатно растао. Након реиздања албума прва два албума групе “Хаустор” и “Трећи свијет” на ред је стигао и трећи албум у њиховој дискографији поменути “Болеро”, који је бенд дефинитивно промовисао у један од најпопуларнијих бендова домаћег рока. Сам албум настао је 1985. године, након одласка басисте Срђана Сахера, који је са Рундеком био главни коаутор на прва два албума групе, тако да је “Болеро” најавио заокрет у музици бенда, која је постала доста питкија са наглашеним утицајима фанк, соул и поп звука те постала најкомерцијалније издање у каријери бенда.

Уз 180-грамски винил са пјесмама ремастерисаним са оригиналних магнетофонских трака, које се могу послушати и на дигиталним платформама, ово реиздање доноси и ексклузивне садржаје у виду текстова Миљенка Јерговића, Александра Драгаша, Зорана Стајчића те Петра Јањатовића, као и раритетне фотографије из приватне архиве Даркове супруге, Санде Хржић. Популарни писац Миљенко Јерговић у једном од пропратних текстова пише да се “Болеро” данас може слушати на два начина.

- Данас се “Болеро” може слушати на два начина: као савршена Рундекова временска машина, која слушаоца враћа у неко друго, доживљено и упамћено стање његовог свијета, оно стање које се сентиментално назива младост и као музика која је створена, ево, сад и није постојала никада прије. Данас је “Болеро”, као и “Хаустор” у цјелини, а након “Хаустора” и највећи дио онога што је Дарко Рундек потписао само својим именом, лексикон имагинарне музике свијета. Антологија измишљених, измаштаних завичаја. Савршено мјесто на којем човјек може себе да смјести изван времена и простора у којима живи - написао је Јерговић.

Познати српски новинар Петар Јањатовић пише за овај албум да сваким новим слушањем звучи боље, него што је звучао у доба изласка.

- На поновно слушање албум “Болеро” звучи још боље него пре тих, скоро четрдесет година. Можда смо тада били бахати па нам је било нормално да на грамофоне стижу домаће плоче са великим песмама. Можда је банализација културе која се касније раширила учинила ове песме тако значајним и вољеним. Можда им је носталгија дала додатну топлину. Можда нам те песме враћају слатко сећање на време када смо били гиздави и јаки - пише Јањатовић.

У омоту се налази и картица са даунлоуд кодом мп3 верзије албума. Ремастер је радио Горан Мартинац, док је за ликовно обликовање реиздања заслужан Дарко Кујунџић.

Екипа

Продуценти албума били су покојни Митар Суботић и Драган Чачиновић.

Као чланови групе потписани су само гитариста Зоран Зајец, саксофониста Дамир Прица и Рундек, док су на албуму још свирали Срђан Гулић (бубањ), Растко Милошев (гитара), Невен Франгеш (клавијатуре), Јуриј Новоселић (синтисајзер, саксофон), Никола Сантро (тромбон) и Игор Павлица (труба). Албум је имао 10 пјесама, а као хитови издвојиле су се нумере “Шејн”, “Ена”, “Сејмени”  и “Шал од свиле”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана