Aца Селтик, вођа групе Ortodox Celts: Нема компромиса у музици

Дејан Вујанић
Aца Селтик, вођа групе Ortodox Celts: Нема компромиса у музици

Не само Ирци и Срби, сви келтски народи су слични и не само менталитетом, већ и крвљу и душом. Не заборавите да је Карабурма највеће келтско гробље на свету, а да са Велшанима, односно, Воласима, имамо исти састав крви и поред тога још четири хиљаде речи и израза истог или сличног корена и значења! Доста је било лажне историје; очигледно је да се генетика и архетипови сакривени на нивоу колективног несвесног не могу сакрити. Можда прикрити, али, као што видите, увек, на овај или онај начин, избију на површину.

Ово је за "Глас Српске" рекао вођа групе " Ortodox Celts" Aца Селтик. "Келти" су на Дан светог Патрика одржали свој традиционални концерт, овога пута у београдском Дому омладине.

* ГЛAС: Колико сте задовољни концертом?

СЕЛТИК: Било је одлично, феноменална публика и оно што највише радује, није то само била београдска публика. Било је ту и људи који сваке године наменски долазе само због овог концерта. Знам да је било и људи из Бање Луке, Сремске Митровице, Зајечара...  Било је баш жестоко и знојаво. Свирали смо и неколико инструментала које смо урадили пре месец дана за представу "Превођење" Југословенског драмског позоришта, свирала је и Aна у једном делу концерта као гост, а и наш резервни играч, гајдаш Хани Гиргис је био са нама, тако да је све протекло како се само пожелети може.

* ГЛAС: Како су изгледали ваши концерти на Дан св. Патрика некад, а какви су сада?

СЕЛТИК: Па, неке битне разлике нема. Ту, наравно, не мислим на репертоар, већ на саму атмосферу и оно што нас краси откад постојимо и што ће увек важити док год будемо постојали, а то је - нема компромиса! Увек и у сваком тренутку ћемо давати све од себе, јер то је оно што ми сами највише волимо и најбоље радимо - да свирамо уживо. Када тога не би било, све остало не би имало смисла. С друге стране сам наступ 17. марта има тројаки значај за нас: рођендан нам је, слава нам је и национални је празник земље чије традиционале свирамо. A кад кажем Ortodox Celts, ту не мислим само на бенд, већ и на све који су ту у датом тренутку. Појам Ortodox Celts је сада већ надрастао бенд - то су сви који имају икакве везе са тим, а публика и, пре свега, фанови, најбољи на свету, првенствено. И зато, кад те неко буде питао чији су навијачи најбољи, слободно им кажи, навијачи "Ortodox Celts"-а.

* ГЛAС: Колико сте задовољни реакцијом публике на прошли албум "One, Two ... Five "?

СЕЛТИК: Сваким даном сам све задовољнији. Требало је можда мало времена да се те песме саживе са старим хитовима, али сада чине једну компактну извођачку и концертну целину, тако да их публика егал громогласно хорски пева као и остале.

* ГЛAС: Припремате нови албум. Да ли ће се по нечему разликовати од претходног/их и шта ваши фанови могу да очекују од њега?

СЕЛТИК: То је добро питање на које тренутни одговор гласи: немам појма! Можда ће бити потпуно акустичан, при чему би окосницу албума и неки показатељ чиниле песме из представе "Превођење", јер смо заиста уживали снимајући и свирајући те песме, истовремено се враћајући помало у онај фазон са почетка каријере и првог албума, а опет, можда ћемо још заоштрити постојећу звучну слику електричним гитарама. На крају крајева, можда ће бити и комбинација једног и другог. Е сад, могуће је и да ћемо се пре новог студијског албума одлучити за неки "live", тако да су за сада све опције још увек отворене. Најбитније је да се стално нешто ради.

* ГЛAС: Како је дошло до рада на музици за представу "Превођење"?

СЕЛТИК:  Кад нас је редитељ Дејан Мијач позвао да урадимо музику за "Превођење", заиста нас је обрадовао тиме, јер то је нови степен развоја нашег бенда. Једно је када ти радиш своју ауторску музику и какав си такав си, и на бини и ван ње; не мораш никоме ништа да објашњаваш. Овде је случај дијаметрално супротан; ради се о примењеној музици која је у функцији представе, а што се нас тиче, наша жеља је била да кад се било која од тих нумера зачује у представи, свако присутан помисли: "Е, то је то. То је права Ирска!". И успели смо у томе.

Скопље

Након концерата које смо имали у Бијељини и Новом Саду, следећег викенда очекују нас наступи у Скопљу. После тога ћемо видети, могуће је да мало засвирамо и ван наших (бивших и садашњих) граница - најавио је Aца Селтик.

Orthodox Celts - Rocky Road To Dublin /video/

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана