-Боље ти- на путу до нових слушалаца

Дејан Вујанић
-Боље ти- на путу до нових слушалаца

Бука, бес, покајање, смех, смрт и рађање... Што било је некад, Оно што је сад... Љубав.

Овако је вођа "Бјесова" Зоран Маринковић најавио концерт овог горњемилановачког бенда, који ће се одржати 14. новембра на Бањолучком велесајму, у оквиру манифестације "Banja Luka Revival".

"Бјесови" ће на овај начин промовисати свој нови албум "Боље ти" који садржи девет нових пјесама, као и бонус DVD са спотовима за сваку од њих.
Aлбум је снимљен августа 2005. године у студију "Чешњак" у Крагујевцу, а објавио га је ПГП.
DVD са спотовима је настајао од 2005. до 2009. године, а готово све спотове је осмислио, режирао и монтирао Зоран Маринковић. На DVD-у се, између осталог, налазе снимци наступа у београдском клубу "Aкадемија" 2007. и на "Егзиту" 2008. године.

- "Боље ти" је предиван албум и чим је изашао нашао је пут ка срцима многих људи. С разлогом, јер и он као и сви претходни наши албуми сведочи истину, а она је на "Боље ти" јаснија него икад - рекао је Маринковић.

Постава бенда се током двије деценије постојања мијењала, а пред бањолучком публиком ће свирати Зоран Маринковић (вокал), Мирослав Марјановић (бубањ), Слободан Вуковић (гитара), Марко Марковић (бас) и Драган Aрсић (гитара).
- "Бјесови" су данас тамо где се налазе и сви остали људи са ових простора. Значи, у некаквом "као демократском" друштву, где је пређашња комунистичка неслобода замењена новом, капиталистичком неслободом, с тим што је све то из моје, и из перспективе мојих вршњака, добило једну додатно болну ноту најбоље оличену у Штулићевим стиховима: "... и страшно ме љути кад видим да идиоти постају цијењени људи!" - нагласио је Маринковић.

Он је додао да оно за чиме жали и што би волио да је другачије углавном се тиче форме, а суштином свог битка је, ипак, задовољан.

- Можда бих се у неким ситуацијама у свом досадашњем животу другачије поставио, а то би, вероватно, мало олакшало неминовност сазнања и одлука кроз које свако од нас у свом земаљском животном циклусу мора проћи - објаснио је Маринковић.

О проблемима рок сцене у Србији размишља и много тога му није право, али исто тако, сматра да његово позвање, и кроз њега позвање "Бјесова", није у сфери експлицитне "хардверске" акције.

- Онај ко слуша и, заиста, чује "Бјесове", зна да свака наша песма, због својствене јој слојевитости, подразумева и критичност на малтене дневно политичком нивоу - закључио је Маринковић. 

Препознатљиви текстови

"Бјесови" су основани крајем осамдесетих под називом "Бадер Мајнхоф", да би због притиска тадашње градске власти промијенили име у "Сент Гален", па "Чајна блу" и коначно у "Бјесови".

Група је од самог почетка привукла пажњу необичном поставом са два пјевача, брижљиво осмишљеним наступима, препознатљивим и личним текстовима. Постава се углавном мијењала према потребама и замислима двојца који је групу и основао, Зорана Маринковића и Горана Марића. Године 1997,  послије изласка албума "Све што видим и све што знам" Зоран и Горан распуштају групу. Од 2000. године "Бјесови" поново постоје у нешто другачијој постави и са једним пјевачем, Зораном Маринковићем, гуруом и вођом бенда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана