Звуци флауте у новом свјетлу

Александра Маџар
Звуци флауте у новом свјетлу

Бањалука - За концерт сам одабрала композиције које "доказују" да се на флаути може извести више тонова истовремено, као и дјела за која је прописана кореографија.

Рекла је ово за "Глас Српске" Марија Пилиповић која ће вечерас у 20 часова одржати солистички концерт на флаути у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци.

Умјетница која иза себе има велики број наступа, каже да публику очекује интересантан и разноврстан програм.

- Значајно је споменути да ћу на концерту извести искључиво композиције за соло флауту. Надам се да ће то љубитељима музике бити ново и занимљиво и да ће уживати у дјелима познатих композитора савременог доба - казала је Пилиповићева.

На овом концерту публика ће имати прилику да чује дјела Оферманса, Бериа, Орешича, која представљају једну врсту азбуке или буквара савремене литературе за флауту.

 - Композиције које изводим захтијевају коришћење тзв. проширене технике на флаути и управо дају једно ново свјетло на техничке и звучне могућности овог инструмента. Управо захваљујући овим техникама створио се бескрајни низ звучних могућности које се још увијек истражују - објаснила је умјетница.

Простор Музеја савремене умјетности РС привукао је Пилиповићеву јер је ријеч о значајној институцији културе, али и због изложбе "ИЗ/УЗЕТНОСТИ - Савремене визуре културне баштине/Нове смјернице будуће сталне поставке".

- Сматрала сам да концерт дефинитивно припада овом простору, јер ће на овај начин једна савремена прича бити заокружена - нагласила је Пилиповићева.

Публика   

- "Обавеза" умјетника  и  друштва је да изграђује, образује и подстиче публику да упозна, заволи и цијени различите врсте и стилове умјетности. Ствараоци у сваком случају треба да буду ти који ће покренути иницијативу за присутност умјетности у животу свих нас. Будемо ли чекали да се друштвена свијест пробуди, то заиста може потрајати - каже Марија Пилиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана