Зворник: Промовисане двије књиге београдског аутора Дејана Грујића

Срна
Зворник: Промовисане двије књиге београдског аутора Дејана Грујића

ЗВОРНИК - Двије књиге београдског аутора Дејана Грујића “Живот на цртицу” и “Други живот на цртицу” промовисане су вечерас у Зворнику, у оквиру културне манифестације “Дани Марка Марковића”.

Грујић је рекао да је ријеч о записима којима је на “Радио Београду 202” започињао јутарњи програм од 2010. до 2018. године.

“То су били уводници у емисију којима смо покушавали да на друштвеним мрежама анимирамо слушаоце, да читајући те наше цртице, покушају да из свог угла прокоментаришу оно што ми видимо, оно што се дешава и оно што нас некако све заједнички жболиж”, рекао је новинарима Грујић.

Истакавши да цртице представљају поглед на стварност, али из угла обичног човјека, Грујић је рекао да се у цртицама помиње и политика, друштво и спорт у којима је главни јунак обичан човјек.

“Све што је мене тиштило и мучило препознавао сам код већине људи, познаника и пријатеља”, рекао је Грујић.

Он је рекао да ће се поштен свијет “наћи” у овим књигама јер се о мукама поштеног свијета управо говори, али без острашћености, без политичарења, трачарења.

“Једноставно како су се ствари дешавале описивао сам их, а онда их је надограђивао слушалац радија који је имао мотив да на друштвеним мрежама каже некад и свој став што је представљало обогаћење тог текста”, рекао је Грујић.

Он је додао да је прва књига “Живот на цртицу” објављена 2020. године, а друго издање 2021. године, док је друга књига “Други живот на цртицу два” објављена крајем 2021. године.

Према његовим ријечима, захваљујући београдској Издавачкој кући “Либерланд” успио је да до сада објави двије књиге, а план је да буду бјављене четири или можда пет књига које би представљале едицију.

Манифестација “Дани Марка Марковића”, посвећена једном од најзначајнијих књижевника и културних радника у БиХ, почела је синоћ у Зворнику, промоцијом књиге “Умњаци израстају касније” аутора Станислава Томића, а завршава се сутра предавањем српског књижевника Момчила Голијанина о књижевном дјелу Марка Марковића.

Марковић је био први предсједник Удружења књижевника БиХ, док му је замјеник био Скендер Куленовић, а секретар Удружења Исак Самоковлија. Марковић је био и директор сарајевске издавачке куће “Свјетлост”, као и позоришта у Сарајеву, а једна од библиотека у Сарајеву носила је његово име.

Рођен је у Зворнику 1896. године, а умро на Палама 1961. године. Објавио је, између осталих, књиге “Крива Дрина” и “Од сумрака и до зоре”.

Организатор манифестације “Дани Марка Марковића” је Народна библиотека и музејска збирка Зворник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана