Звездара театар и Берец очарали публику

Жељка Домазет
Звездара театар и Берец очарали публику

Источно Сарајево - Публика у препуној сали Културног центра Источно Сарајево уживала је у монодрами "Ђука Беговић", првој која је изведена у сриједу увече на Међународном фестивалу малих сцена и монодраме, а потом и у представи "Звездара театра" из Београда "Сокин и Босина", за коју се тражила карта више.

"Ђука Беговић", дјело Ивана Козарца, које изводи и режира Ернест Берец, својевремено је извођено као представа, да би потом било трансформисано у "бећарски мјузикл".

- Публика је била изврсна. Комад, односно инсерте "Ђуке Беговића" играо сам још осамдесетих. Први велики мјузикл настао је на позоришној сезони у Вировитици 1998. у режији Рихарда Симонелија, што је била велика представа са тамбурашким оркестром - рекао је Берец.

Глумица Љиљана Благојевић изразила је задовољство интересовањем публике за представу "Сокин и Босина" Милице Константиновић, која је рађена на трагу комедиографа Бранислава Нушића и говори о сукобу менталитета и полова. Главна јунакиња, коју тумачи Благојевићева, је из Жљебова код Сокоца и долази у Београд да посјети сина, ожењеног Новосађанком. 

- Играли смо је већ скоро стотину пута и обишли цео свет. Већ сутра играмо у другом граду, а публика се громогласно смеје где год да је играмо - рекла је Благојевићева. 

Благојевићева, која игра мајку из горштачких крајева, истакла је да јој је улога коју тумачи у представи "Сокин и Босина" веома блиска, јер је ријеч, како је казала, о менталитету који одлично познаје.

- Пошто је реч о жени која је наизглед и груба, она на својим плећима може да издржи много више него што се од једне жене очекује. Она на неки себи својствен начин, сударајући се са градом у који јој је отишао син, успева, заједно са својом пријом, да му спаси брак, да из двоје младих на површину извуче љубав и уз све то да насмеје публику - рекла је Благојевићева.

Публици је синоћ требало да се представи Иво Крешић монодрамом "Отирач", након чега је изведена представа "Последња песма" у режији Аните Панић. Данас ће публика моћи да ужива у монодрами "Дневник једног лудака", коју игра Иван Видовић и представи "Ко је овде идиот", у којој играју Милан Калинић, Срђан Ивановић и Менсур Габељић.

Организатори

Организатор Међународног фестивала малих сцена и монодраме је Културни центар Источно Ново Сарајево, а покровитељи Министарство просвјете и културе Српске, Министарство цивилних послова БиХ, Министарство културе и информисања Србије, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и Туристичка организација града Источно Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана