Отворен 12. "Демофест" у Бањалуци: Ово су најважније информације за посјетиоце

Миланка Митрић
Foto: Т.Станић

БАЊАЛУКА - Послије пуних пет година, регионални музички фестивал "Демофест" данас је отворен у бањалучком Дому омладине, гдје је најављен вечерашњи програм, који од 21 час почиње на Тврђави Кастел, као и главне информације за посјетиоце.

Капије Кастела биће отворене већ од 20 часова, а посјетиоци на располагању имају два улаза на тврђаву - од стране тржнице, и од стране Електротехничког факултета. С једном улазницом могуће је ући једном, а они који имају тродневне улазнице, треба да их чувају, јер с њима могу да уђу на свако фестивалско вече, и поменуте улазнице се на посебан начин скенирају, односно, имају три кода за три дана. Када се код за једно вече скенира, више није важећи.

Када је ријеч о куповини пића на Кастелу, током трајања фестивала посјетиоци ће на посебним мјестима моћи да замијене свој новац за бесконтактне картице, тачније да их допуне и користе током трајања фестивала. Картице је могуће преузети и допунити на "Top-up" благајнама.

Прво фестивалско вече резервисано је за наступе девет демо бендова, након чега ће посјетиоци моћи да уживају у наступима бендова и извођача као што су "Морчиба", "Dub FX", М.О.Р.Т.", Хиљсон Манделе, Сајси МЦ, Там и други. Директорица фестивала и маркетиншке агенције "Акваријус", која стоји иза "Демофеста", Бранкица Јанковић рекла је да се радују прилици што су створени услови да "Демофест"  буде одржан и ове године.

- Што се мене тиче, сматрам да је "Демофест" изванредна прилика не само за нас као организаторе, него и за Град Бањалуку, да појача своју туристичку понуду и унаприједи културне функције у сваком смислу, јер позорница око "Демофеста" је широка - рекла је Јанковићева.

Она је додала да су емоције поводом почетка "Демофеста" највише везане за демо бендове.

- Ми смо потпуно јединствени у том смислу, у односу на друге фестивале у региону, зато што се ми бавимо њима, потпуно смо посвећени њима. Тако је од првог дана, ми их дочекујемо, бораве и смјештени су на истим мјестима гдје су смјештене велике звијезде, имају своје домаћине, наступају на великој бини. Многи од бендова, као што је "М.О.Р.Т", који су постали регионалне звијезде, управо су кренули с ове позорнице - казала је Јанковићева.

Након пет година паузе, на овогодишње издање пријављено је 358 демо бендова, а њих укупно 18 ће наступити на двије фестивалске вечери, док ће финалисти наступити у суботу, посљедње вечери фестивала.

- Мислили смо да сцена пада, да их неће бити толико. Но, бендови које смо изабрали су одлични. Рецимо, првих пет бендова на тој листи изабраних су били првих пет бендова свим члановима жирија, тако да, у том смислу очекујемо једно од најквалитетнијих издања - објаснила је она.

Градски менаџер града Бањалука, Бојан Кресојевић, на прес конференцији поводом отварања 12. по реду "Демофеста" рекао је да је као представник Града Бањалука и као грађанин Бањалуке поносан што се "Демофест" вратио у Бањалуку.

- Оно што желимо да поручимо свима који су дошли у Бањалуку је да уживају у граду хладног Врбаса и топлих домаћина - казао је Кресојевић.

Подршку фестивалу својим покровитељством пружиле су компаније "m:tel" и "Карлсберг", Град Бањалука, предсједник Републике Српске Милорад Додик, те бројни други.

"Демофест" ће трајати до суботе навече, када ће бити додијељене награде најбољим бендовима. Детаљан ревијални и пратећи програм доступан је на званичном сајту фестивала https://www.demofest.ba/, као и на "Инстаграм" и "Фејсбук" профилима фестивала.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана