Зоран Тодоровић, аутор комада “Миро(помазани)”, побједник конкурса за најбољи драмски текст

Приредила: Илијана Божић
Зоран Тодоровић, аутор комада “Миро(помазани)”, побједник конкурса за најбољи драмски текст

БАЊАЛУКА - Зоран Тодоровић, аутор комада “Миро(помазани)”, побједник је конкурса за најбољи необјављени драмски текст, који је расписало Градско позориште Градишка у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске.

Одлуком жирија награђени су и текстови “Теута (И) лирска краљица” Свјетлане Ђурић те “Грушењкина судбина или Они долазе” Ненада Тадића.

Жири је радио у саставу Радослав Павловић, драмски писац, Моника Поњавић, сценограф и теоретичар аудио-визуелних умјетности и Тања Шљивар, драмска списатељица.

Поменути драмски текстови одабрани су за најбоље у конкуренцији 35 текстова који су пријављени, а жири је предложио да се обрати пажња на још неколико драма.

Зоран Тодоровић, аутор награђеног текста “Миро(помазани)”, добио је 10.000 КМ, а његова драма биће премијерно изведена на сцени Градског позоришта Градишка у сезони 2022/2023.

- “Миро(помазани)” је одлична комедија са хумором сазданим на невољама од вјере, географије и историјског времена. Вјешти обрти и живи карактери нуде комад који може дуго и успјешно да се игра ради своје катарзичности.

Крхкост постјугословенских, балканских идентитета представља слабу тачку и рану насловног и главног јунака, умјетника у зрелим годинама, али истовремено и његову шансу за трансформацију и неочекивани духовни раст - наведено је у образложењу жирија.

“Теута (И) лирска краљица” Свјетлане Ђурић, драма која је награђена са 3.000 КМ, према ријечима жирија је “језички и тематски амбициозан текст”.

- То је прича о владању и власти, као и о еротској жељи и животном елану као главним покретачима људи, прича о “вољи за моћ”, испричана кроз јаке женске карактере и њихову међусобну борбу - наведено је у саопштењу.

Жири је истакао да је “Грушењкина судбина или Они долазе”, награђени текст Ненада Тадића, коме припада 2.000 КМ, “формално супериорна постмодерна драмска игра”.

- Аутор добро познаје аристотеловске драмске постулате: заплет, ликове, мјесто и вријеме да би их све изврнуо наопачке. Хумор текста произилази из поигравања како читаочевим очекивањима, тако и свим елементима драмског, прије свега дидаскалијом и дијалогом - навео је жири.

Директор Градског позоришта Градишка Златан Видовић рекао је “Срни” да ће представа бити премијерно изведена на отварању Првог позоришног фестивала “Љубица” у Градишци, чије су припреме у току и који ће окупљати професионална позоришта из Републике Српске.

- Овај конкурс је значајан за позориште у Градишци, али и цијелу позоришну сцену у Српској - рекао је Видовић.

Помоћник министра за културу у Министарству просвјете и културе РС Тања Ђаковић казала је “Срни” да је овим конкурсом постигнут циљ да се створи позитивна стваралачка клима у области позоришне умјетности.

- У Српској постоје средине са великим потенцијалом за развој позоришта, као што је Градишка, али недостаје позоришних текстописаца и редитеља. Овај конкурс означава позитиван почетак развоја позоришне умјетности у Српској и неће бити посљедњи, јер ће министарство ову активност реализовати бијенално у сарадњи са позориштима у другим срединама - додала је Ђаковићева.

Навела је да је министарство за реализацију пројекта обезбиједило 50.000 КМ, те да у његовој другој фази слиједи рад на представи на основу првонаграђеног текста.

Вриједни пажње

Осим награђених драма, жири позоришној јавности препоручује за читање и постављање још шест цјеловечерњих драмских текстова који су се тематски-формално и језички издвојили на овогодишњем конкурсу. То су “Хотел с пет Еринија”, “Дрнч”, “Орах”, “Живот и искљученија Милије Пламена”, “Ретроградни Меркур” и “Не тугуј, бронзана стражо Дејтона”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана