Знаковни језик на даскама театра

Мирна Пијетловић
Знаковни језик на даскама театра

Бањалука - Позориште глувим и наглувим грађанима није "природни" медиј, то ипак није разлог да подједнако, са остатком публике уживају у свим чарима театарске магије. Ускоро ће то и моћи, јер се позоришта у Републици Српској озбиљно припремају за пројекат превођења представа на знаковни језик.

Потврдио је ово за "Глас Српске" директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић, који је истакао да ће то највјероватније бити једна од комедија која се игра на сцени "Петар Кочић" националног театра.

- Ова идеја је још увијек у разматрању, а покушаћемо да је реализујемо у току сљедеће позоришне сезоне. Ангажоваћемо стручњаке који би могли да на знаковни језик преведу једну од наших постојећих представа, па ћемо видјети како ће се то публици свидјети - најавио је Новаковић.

Сличан пројекат је у току у београдском Звездара театру гдје пет представа симултано преводе на знаковни језик, како би сви на равноправан начин уживали у представама.

Директор бањалучког "Дис" театра и режисер Новица Богдановић истиче да је ово одлична иницијатива коју вриједи подржати, а која не изискује нека велика новчана улагања.

- Сваки човјек има културну потребу и наша дужност је да му је и обезбиједимо. До сада нисмо имали искуства са глувим и наглувим, али смо радили сличне пројекте за слијепе и слабовиде особе - каже Богдановић.

Када је у питању прилагођавање представа глувим и наглувим, истиче он, тај хендикеп се може превазићи и уз помоћ нових технологија.

- Тако се поједине представе могу титловати на начин да се титл прилагоди глувим и наглувим особама. Такође, постоје и апликације које се могу инсталирати на телефон, а помоћу којих особе са хендикепом несметано могу да прате представе, било да је у питању титил, или аудио запис за слијепа и слабовида лица - појаснио је Богдановић.

Он је навео примјер појединих позоришта у Словенији која већ неко вријеме користе сличне апликације.

- Контактираћемо их како бисмо добили детаљне информације о томе како све то функционише, па ћемо покушати то извести код нас у позоришту - најавио је Богдановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана