Змијањски вез као културна баштина

Мирна Пијетловић
Змијањски вез као културна баштина

Бањалука - Изложба "Змијањски вез - свјетско културно насљеђе", аутора музејског савјетника етнолога Данијеле Ђукановић, кустоса Музеја Републике Српске, биће отворена у понедјељак, 24. августа 2015. године, у 12 часова у Народној скупштини Републике Српске у Бањалуци.

Како је за "Глас Српске" рекла Ђукановићева, пројекат истраживања змијањског веза започет је 2013. године, односно од номиновања змијањског веза на UNESCO-ову репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства, а изложба и каталог изложбе су реализовани под покровитељством предсједника Народне скупштине РС Недељка Чубриловића.

- На изложби ће бити презентовани тродимензионални експонати змијањског веза, који се чувају у Музеју РС од тридесетих година XX вијека, као и радови змијањског веза који раде везиље у данашњем времену - истакла је Ђукановићева.

Како је напоменула, публика ће имати прилику да види вез из радионице змијањског веза која је организована у Основној школи "Младен Стојановић" из Бронзаног Мајдана, змијањски вез у изради везиље Раденке Јунгић из Галерије "Радиност Р" и змијањски вез у изради везиља из Хуманитарног удружења жена "Дуга".

- Поред тродимензионалних предмета, на изложби ће бити приказане и фотографије са радионица змијањског веза - најавила је Данијела Ђукановић.

Дизајн изложбе је урадила виши музејски документариста Љиљана Кораћ, а конзерваторски дио посла на предметима је урадила конзерватор за текстил Драгана Радоја.

- Овом изложбом Музеј РС презентује и промовише значај уписа змијањског веза на листу UNESCO-а. Њихове одреднице су такође веома јасне, а говоре да је, прије свега, битно да држава потписница Конвенције о заштити нематеријалног културног насљеђа на адекватан начин штити, промовише и баштини своје нематеријално културно насљеђе - рекла је Ђукановићева и напоменула да ће изложба у Народној скупштини РС бити отворена за јавност.

Она је истакла да се, од уписа змијањског веза на листу UNESCO-а свакодневно јављају нови грађани који су заинтересовани да науче технике змијањског веза.

- Желим да поменем Сању Бајић. која израђује накит (медаљоне, прстење и привјеске) унутар којег су уметнути извезени примјерци змијањског веза. Такође се јављају нове везиље које су заинтересоване да обуче млађе генерације у изради змијањског веза. Посебно бих истакла етнолошку секцију израде змијањског веза, коју чине ученици Средње медицинске школе, а води је проф. Славка Пантелић - закључује Данијела Ђукановић.

Гостовање

- Музеј РС је планирао да ову изложбу прикаже и у другим градовима Српске и БиХ. Прво презентовање ове изложбе у региону биће у Етнографском музеју у Београду, у октобру, гдје ће поред ње бити приказана и изложба "Кићење - симбол и спона између руралног и урбаног костима" - најавила је Данијела Ђукановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана