“Змајеву награду” дијеле два лауреата Уљаревић и Радојчић

Срна
“Змајеву награду” дијеле два лауреата Уљаревић и Радојчић

НОВИ САД - Жири за додјелу “Змајеве награде” Матице српске на сједници одржаној у понедјељак одлучио је да за 2020. годину додијели равноправно две награде - Радомиру Уљаревићу за књигу “Пепео” (Космос издаваштво) и Саши Радојчићу за дјело “То мора да сам такође ја” (Архипелаг).

У ужем избору за ову књижевну награду били су још слједеће књиге и њихови аутори: “Арапски капричо” Мирослава Алексића (Архипелаг), “Прохуја и Жетелица и Шумановић” Драгана Лакићевића (Партенон), “Тилић” Верољуба Вукашиновића (Православна реч Нови Сад), “Опраштање: поема за мајку” Гордане Ђилас (Фондација Група Север), “Мутни наговештај кише” Јелене Ленголд (Архипелаг) и “Гђе сунце почиње” Милоша Кордића (Инфо Рас).

Стручни жири који је радио у слједећем саставу - Јован Делић, предсједник, Иван Негришорац, Желидраг Никчевић, Селимир Радуловић и Ðорђо Сладоје, оцијенио је да је књижевна поезија на српском језику у протеклих годину дана била високо квалитетна.

Они су истакли да су награђени ствараоци оригинални и да се њихов пјеснички језик одликује изванредном лириком, и да су зрели писци различитих поетика.

Престижна Змајева награда установљена је 1953. године и додјељују се за најбољу песничку збирку написану на српском језику, а лауреати су у њеној историји били великани као што су Десанка Максимовић, Васко Попа или Матија Бећковић, што је свакако велика потврда овогодишњим добитницима да су на правом књижевном путу.

Награда се традиционално уручује 16. фебруара, на Дан Матице српске, али је свечана сједница ове године одложена и биће одржана када се стекну сви неопходни услови око пандемије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана