Злојутро: Дјело Пабла Пикаса биће изложено

Срна
Злојутро: Дјело Пабла Пикаса биће изложено

Козарска Дубица - Литографија Пабла Пикаса, која је годинама у посједу Народне библиотеке у Козарској Дубици, биће изложена у овој општини у оквиру сталне поставке легата Бошка Шиљеговића, најавио је начелнк ове општине Миле Злојутро.

Он је потврдио да је аутентичност дјела "Глава мушкарца" познатог шпанског сликара утврђена експертизом историчара умјетности Данке Дамјановић.

"Сазнање да је ријеч о аутентичном дјелу значајно је за промоцију наше општине", рекао је Злојутро.

Он је навео да ће литографија Пабла Пикаса бити изложена у Народној библиотеци у Козарској Дубици у оквиру сталне поставке легата народног хероја Бошка Шиљеговића и да ће бити обезбјеђена на адекватан начин.

"Дјело Пабла Пикаса има велику умјетничку вриједност, а права вриједност би се знала тек када би се графика, односно, литографија продала на тржишту", рекао је Злојутро.

Он је додао да би сертификација те слике код европских институција била прескупа, те да нема смисла, јер није позната стварна вриједност тог дјела.

Директор Народне библиотеке у Козарској Дубици Данијела Балабан потврдила је да су у тој установи у току припреме за излагање легата народног хероја Бошка Шиљеговића у оквиру које ће јавности бити изложено и дјело Пабла Пикаса.

"Тај посао би могли завршити за десетак дана, а јавност ће о датуму отварању поставке бити накнадно обавијештена", рекла је Балабанова.

Она је прецизирала да легат народног хероја Бошка Шиљеговића, који је у посједу библиотеке у Козарској Дубици од 1988. године, садржи 2.343 монографске публикације, 2.419 серијске публикације, двије умјетничке слике, 46 графика и плакету АВНОЈ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана