Златни медвјед за приче из таксија

Приредила: Мирна Пијетловић
Златни медвјед за приче из таксија

Берлин - Филм "Такси" иранског редитеља Џафара Панахија добио је награду "Златни медвјед" као најбоље остварење на 65. филмском фестивалу у Берлину.

"Такси" је, иначе, трећи филм иранског дисидента Џафара Панахија који је снимио од када је добио званичну забрану да снима филмове 2010. године. Захваљујући прокријумчареној копији филма, остварење је премијерно приказано у главном граду Њемачке. Премијери су присуствовале Панахијева супруга и рођака Хана, која је у име редитеља примила награду. 

Освајање "Златног медвједа" не представља само "филмску побједу" за Панахија, већ и тријумф слободе говора, с обзиром на то да је Панахију у Ирану забрањено да снима филмове. Редитељ је овај, као и своја претходна два филма, снимио у тајности. 
- Ограничења често приморавају умјетника да још боље ради, али те границе умију понекад да буду толико репресивне да униште пројекат или душу умјетника. Умјесто да дозволи такво уништавање, Панахи је написао љубавно писмо кинематографији - рекао је предсједник жирија, амерички редитељ Дарен Аронофски.

"Такси", који је критика једногласно похвалила, његов је посљедњи портрет савременог Техерана и Ирана који без шминке одсликава портрет друштва и проблема који се годинама не рјешавају.

Филм је сниман у аутомобилу којим управља Панахи са позиције таксисте, док му се случајни путници исповиједају како то обично бива у једном таксију. 

Панахи је један од миљеника публике и критике на "Берлиналу", па је тако 2013. године освојио "Сребрног медвједа" за сценарио филма "Closed Curtain", док је 2006. године његов филм "Offside" такође награђен "Сребрним медвједом". 

Награду за најбољег редитеља ове године подијелили су Раду Јуде из Румуније за филм "Аферими" и Пољакиња Малгоржата Шумовска за филм "Тијело".

За најбољу глумицу проглашена је Шарлота Ремплинг за улогу у филму "45 година", док је за улогу у истом остварењу као најбољи глумац награђен Том Кортни. 

Награде је додијелио седмочлани стручни жири са америчким редитељем и продуцентом Дареном Аронофским на челу. 

На овогодишњем фестивалу у Берлину приказано је више од 400 филмова, а 19 се такмичило за главну награду.

Иначе, берлински фестивал важи за један од најомиљенијих публике и стручне критике, због изостанка обавезне гламурозности и црвеног тепиха.

Никакав дрес код није обавезан, а публика га обожава због опуштености и непосредног дружења са највећим именима филмске индустрије.

Кратки филм

"Сребреног медвједа" у категорији најбољи сценарио добио је Чилеанац Патрикио Гузман за филм "El Boton de Nacar", док је јужнокорејски редитељ На Џоунг-кил добио "Златног медвједа" у категорији краткометражног филма у дијелу програма који се зове "Berlinale Shorts". Међу краткометражним филмовима у категорији награде жирија "Сребреног медвједа" добила је Американка Џоана Арноу за филм "Bad at Dancing".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана