Златни лав Швеђанину Роју Андерсону

Агенције
Златни лав Швеђанину Роју Андерсону

Златни лав на Међународном филмском фестивалу у Венецији додељен је синоћ Швеђанину Роју Андерсону за филм "Голуб седи на грани размишљајући о постојању".

Ради се о филму састављеном од хумористичних вињета, који су неки критичари обожавали, а друге је оставио збуњеним.

Радња се догађа у савременој Шведској са повременим тренуцима надреализма и пјесме, и овлаш прати двоје људи који безуспешно покушавају да продају вампирске зубе и друге предмете за прерушавање.

Примајући награду Андерсон је навео италијански неореалистички филм "Крадљивци бицикала" као остварење које је на њега јако утицало.

Сребрни лав за најбољег редитеља додјељен је Русу Андреју Кончаловском за скоро нијеми филм "Поштареве Бијеле ноћи".

Холивудска звијезда у успону Адам Драјвер и италијанска глумица Алба Рорвахер добили су награду за глуму у филму "Hungry Hearts ".

Снажни документарац Џошуе Опенхајмера о наслијеђу масакара у Индонезији "The Look of Silence" освојио је Велику награду жирија.

Жири, коме је председавао композитор Александер Депла, дао је награду за сценаријо за филм "Tales", о серији прича које се догађају у Техерану, иранском редитељу Рахстани Бани-Етемади, а турски редитељ Кан Миждеџи добио је специјалну награду за драму "Sivas" о занемареном дjечаку који се зближи са псом.

Филмски фестивал у Венецији, који је почео 27. августа, најстарији је међународни филмски фестивал у свијету, основан 1932. године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана