Златни лав припао Тину Сегалу

Александра Рајковић
Златни лав припао Тину Сегалу

Венеција - Најбољим павиљоном на 55. бијеналу савремене умјетности у Венецији проглашен је павиљон Анголе, у којем се представио Едсон Чагас, а "Златног лава" за најбољег умјетника на централној изложби "Енциклопедијска палата" добио је Тино Сегал из Велике Британије.

Награде 55. бијенала, на којем је представљено 88 националних павиљона, уз више од 150 умјетника на централној изложби, свечано су додијељене 1. јуна на церемонији у Ђардинима, чиме је 55. бијенале и званично отворено послије тродневног, кишног вернисажа за умјетнике, кустосе, медије и друге представнике стручне јавности.

У побједничком павиљону Анголе представљена је изложба "Луанда, енциклопедијски град", на којој је Едсон Чагас приказао својеврсни каталог напуштених објеката који, размјештени по граду, стварају нове односе са урбаним контекстом, нове форме и могућности тумачења.

Специјално признање додијељено је павиљонима Литваније и Кипра за оригинални кустоски формат. Специјално признање добио је и Јапан за изложбу "Апстрактан говор" Кокија Танаке, која представља, како је навео жири, дирљиву рефлексију на питања сарадње и неуспјеха.

Британац Тино Сегал, познат по партиципативним радовима које назива "конструисаним ситуацијама", добио је "Златног лава" за најбољег умјетника за "изврсност и иновативност" умјетничке праксе.

"Сребрног лава" за најбољег младог умјетника добила је француска умјетница Камил Анро, за рад који на "осјећајан и динамичан начин биљежи наше вријеме".

Жири је додијелио и два специјална признања за радове на централној изложби "Енциклопедијска палата", на коју је умјетнички директор 55. бијенала Масимилијано Ђони позвао више од 150 умјетника. Признања су добили америчка умјетница Шерон Хајес и италијански умјетник Роберто Куоги.

Међународном жирију 55. бијенала предсједавала је британски кустос Џесика Морган из Тејт галерије у Лондону. Чланови жирија су и Софија Хернандез Чонг Куи из Мексика, Франческо Манакорда из Италије, Биси Силва из Нигерије и Али Суботник из САД.

Павиљон БиХ

Павиљон БиХ, у којем је умјетник из Бањалуке Младен Миљановић представио своју изложбу "Врт уживања", од самог отварања привлачи велики број посјетилаца, који са одушевљењем разгледају ову помно припреману изложбу.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана