Златни кључ Андрићграду

Aгенције
Златни кључ Андрићграду

Нови Сад - Савјет европских градова и регија из Улма и Медиа Инвент из Новог Сада додијели су Андрићграду признање "Златни кључ", рад академског вајара Љубише Манчића из Београда.

"Негујући демократске и културолошке вредности и стандарде жири је констатовао да Андрићград и његов 'градоначелник' Емир Кустурица не само заслужују ово вредно признање, него и доприносе афирмацији и промоцији светске културне баштине", саопштено је из компаније Медија Инвент.

Ово значајно признање биће уручено 25. новембра на Другом Дунавском бизнис форуму у Мастер центру Новосадског сајма.

Кустурица: Европа препознала урбану вриједност града од камена

Идејни творац града од камена Емир Кустурица рекао је Срни да је признање "Златни кључ", које су Андрићграду додијелили Савјет европских градова и регија из Улма и Медиа Инвент из Новог Сада, потврда значаја Андрићграда не само за регионалну, већ и за европску и свјетску културну баштину.
"У Андрићград су уложена значајна средства и значајан труд и драго нам је када то неко види и призна. Не чуди нас да су значај овог пројекта препознали Улм и Нови Сад. Није нама тешко са онима који препознају урбане вриједности, нама је тешко у касаби, у Вишеграду, гдје то не виде, гдје им се и дан данас мртваци сахрањују из гепека, јер немају капелу, гдје се младенци вјенчавају по ходницима, гдје се излијева канализација, па кад је низак ваздушни притисак шири се смрад по граду...", нагласио је Кустурица.

Не чуди, каже прослављени режисер, када Европа препозна вриједност Андрићграда, његову стилску конструкцију, позорницу, дигитални биоскоп...

"То су квалитети које Европа препозна, али би нас чудило да то препозна и призна Вишеград, општина у којој се од 1996. до 2006. године за плате троше паре од потопљеног земљишта. Они нити хоће нити желе да види шта доноси Андрићград. Али, то је ваљда наш усуд. Њима смета да им дјеца долазе у биоскоп, њима смета црква која има паркинг, нова зграда општине... Њима те вриједности не требају, јер су навикли да се ваљају у блату", нагласио је Кустурица.

Док Европа види и награђује Андрићград, додао је Кустурица, неки медији се баве пословањем Андрићграда, када и колико је узето кредита.

"Данас свако зна да када се кредит узме, она се мора и вратити. Три су ревизије прошле недавно кроз Андрићград – једна из Бањалуке, интернационална група за ревизију грађевинских радова и финансијска инспекција, и све су дале позитивну оцјену, а они који не желе да то чују и виде дотичу се мог кредита, а данас кредите узимају сви", истакао је Кустурица.

Савјет европских градова и регија из Улма и Медиа Инвент из Новог Сада додијели су Андрићграду признање "Златни кључ", рад академског вајара Љубише Манчића из Београда.

"Негујући демократске и културолошке вредности и стандарде жири је констатовао да Андрићград и његов 'градоначелник' Емир Кустурица не само да заслужују ово вредно признање, него и доприносе афирмацији и промоцији светске културне баштине", саопштено је из компаније Медија Инвент.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана