Златни кестен театру из Виљнуса

Свјетлана Ђуричић
Златни кестен театру из Виљнуса

Бањалука - Позориште Техничког универзитета Гедиминац из Виљнуса награђено је признањем "Златни кестен" за представу "Одијела" на јуче окончаном првом Међународном фестивалу студентских позоришта "Кестенбург" у Бањалуци.

Глумци школе глуме "Јорам Ловенштајн" из Тел Авива добитници су "Сребрног" и "Бронзаног кестена" за комад "Рат", док је награда за најбољег глумца отишла у руке Тома Грацијанија.

Специјална награда "Кестенов лист" за најбољег режисера припала је Олегасу Касминасу из Литваније, за сценографију позоришту "Мадреш" из Техерана, док је позориште "Бранко Крсмановић" из Београда добитник ове награде за храбар позоришни приступ савременим друштвеним токовима.

Предсједник међународног жирија фестивала Бранислав Лечић је казао да Бањалука и Република Српска треба свим силама да подрже ову манифестацију.

- Глума и театар могу да буду веома занимљиво средство комуникације, успостављања нових веза, те за представљање једне потпуно нове приче која је потребна Републици Српској. Ова позитивна енергија је нешто најбоље што можемо да пошаљемо у овом тешком времену - рекао је Лечић.

Он је још казао да су критеријуми за додјелу награда били искључиво умјетнички те да је побједничка представа из Литваније пружила магију театра на изненађујуће нов начин.

Члан побједничког позоришта из Виљнуса Мантас Жамаитис је истакао да њихова представа говори о јаком пријатељству које долази ни из чега и постаје све.

- Некада се питамо зашто су на оваквим фестивалима и потребне награде, јер мислим да су је сви већ освојили - рекао је Жамаитис.
"Кестенбург" је отворен 31. јула, а у току десет фестивалских дана студентска позоришта из БиХ, Србије, Чешке, Мађарске, Литваније, Естоније, Израела, Ирана, Словеније и Аргентине извела су 24 представе.

Представе

На сцени Дјечијег позоришта РС у суботу увече одиграна је представа "Лекција" позоришта "Бранко Крсмановић" из Београда, а исти театар се у Дому омладине публици представио комадом "Рувензори".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана