Златни гласови покорили сцену у Новом Саду

Александра Маџар Фото: А. Чавић
Златни гласови покорили сцену у Новом Саду

Бањалука - Ако се на велику количину талента дода много љубави према музици, бескрајно много одрицања и вјежбања, а у све то помијеша мало стрепње, добије се квалитетна основа за постизање одличних резултата.

Овим "умјетничким рецептом", који не би био толико јак да не постоји велико знање и искуство оперске диве Дуње Симић, водили су се и њени студенти Милица Јеличић, Тијана Криваја и Анета Макањић, које су се са престижног међународног такмичења соло пјевача "Вера Ковач Виткаи" из Новог Сада вратиле као апсолутни побједници. Свака од ових изузетно надарених младих дама освојила је прво мјесто у својој категорији овог такмичења.

Нашим дјевојкама није било лако. Конкуренција је била јака, око 65 учесника из различитих категорија и различитих европских земаља. Додатну одговорност и потребу да дају све од себе и да гласом покоре сцену, осјетиле су јер је са друге стране, у жирију, сједила, као почасни гост, позната примадона Вера Ковач Виткаи, по којој ово такмичење и носи име.

У Бањалуку су се вратиле помијешаних, али само оних лијепих осјећања, поносне што су на најбољи начин представиле себе, свог професора и Академију умјетности. Са професором Симић, пијанисткињом, која их је изванредно пратила на клавиру током такмичења Соњом Бобрек-Савић, асистентом на катедри соло пјевања Лидијом Пајић и наравно, дјевојкама, нашли смо се на Академији, а оне су за "Глас Српске" подијелиле своје утиске послије такмичења.

- Ово је за мене значајно јер је то прва генерација коју водим од почетка и већ смо уигран тим који гази једном стазом. Дјевојке су имале прилику да се упореде, стану раме уз раме уз врло јаке конкуренте и оно чему се посебно радујем  су кораци у самопоуздању које су показале, начин на који су се ухватиле у коштац са страховима, тремом и дилемама - казала је Симићева.

Ова оперска дива, са великим искуством и знањем, врло добро зна да је свако такмичење и велики стрес, повезан, како и сама каже, са много нервозе.

- Дуго смо се припремале за ово. За сваког педагога је далеко теже сједити и у жирију и у публици него ли и сам бити  на сцени. Надам се да ће ово бити подстицај да истрају у ономе што су одабрале за животни позив, подстицај за даље и свјесност колику дисциплину изискује ова сурова професија, колика је конкуренција и колико се тешко одржати - истиче Симићева.

И дјевојке су се сложиле да су оваква такмичења значајна да би видјеле гдје је њихово мјесто у оперској причи.

- Могу само рећи да нема љепшег осјећаја него добити потврду за труд и рад. Такмичење је било дивно искуство, само лијепе и позитивне емоције сам донијела са собом, а припреме за ово такмичење почеле су оног тренутка када смо се одлучиле за овај позив - казала је Анета Макањић и истакла да ове награде говоре много и о томе какав је њихов професор, који их увијек учи да буду свјесне себе у датом тренутку.

Да свака награда младом соло пјевачу много значи, потврдила је и Тијана Криваја.

- Дивно је кад други препознају твој таленат, рад и труд. Ми радимо на себи константно, ово такмичење је било само тест нашег рада и наших способности, који је успјешно положен - каже Криваја.

Награда је и Милици Јеличић само потврдила да је на добром путу ка остварењу њених снова.

- Задовољна сам првенствено својим наступом, а од професора смо научиле колико је битно што детаљније приступити дјелу, још у раном стадијуму учења - рекла је Милица.

Одрицање

Промишљено, не без разлога, Дуња Симић, подсјетила је на нешто што у једном моменту многи забораве.

- Најлакше је засијати, мада и зато треба добити шансу, много се теже одржати и остати ментално и гласовно свјеж и у неким годинама када и нисте у младости, а остајете у професији. Ми имамо бенефицирани радни стаж и то је најтеже младим људима пренијети као поруку. Обуздати младост, одрећи се много тога, а у име умјетности којој служе по властитом избору - објаснила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана