Златна вила отишла у Копар

Снежана Тасић
Златна вила отишла у Копар

Приједор - Побједник 13. међународног фестивала хорова "Златна вила" у Приједору је Академски певски збор "Универзе на приморскем" из Копра, а награду публике добио је мјешовити хор СПД "Јединство" из Бањалуке.

Предсједник жирија Бојан Суђић рекао је да је умјетнички жири одлуку о побједнику донио једногласно, и то за општи музички утисак, интонативну стабилност, љепоту музичке фразе, складност гласова и веома захтјеван програм.

- Сви хорови, учесници фестивала показали су изузетну озбиљност у припремању програма и изузетним наступима нагласили са колико енергије његују хорско пјевање у својим срединама и са коликим поштовањем су се односили према овом такмичењу. Наступ хорова је био на највишем могућем нивоу - казао је Суђић.

Он је истакао да је топла и зналачка публика била додатни мотив музичарима да им наступи буду на врхунском нивоу.

- Ријетка је прилика да видимо да цијели град дише са овим такмичењем и надам се да ће фестивал још дуго живјети због ове публике која познаје хорско пјевање - додао је Суђић.

Диригент побједничког хора Амброж Чопи рекао је да носи одличне утиске и да је задовољан што су и стручни жири и публика дали значај раду којим се овај словеначки хор представио. Ријеч је о хору који редовно наступа у земљи и иностранству и успјешно се такмичи на међународним фестивалима на којима је освојио три златне плакете, а био је и финалиста Велике награде Европе у Француској.

Осим плакете "Златна вила", награде за врхунске домете у хорском пјевању коју прати новчана награда од 5.000 марака и награде публике која износи 1.500 марака, жири у саставу Бојан Суђић, Јасенка Остојић и Раде Радовић додијелио је пет посебних признања за неке од елемената хорског пјевања.

Учесници

На фестивалу су учествовали и Коморни збор "Ипавска" из Випаве, Српско црквено певачко друштво из Панчева, Хрватски пјевачки збор "Иван племенити Зајц" из Загреба, Црквено певачко друштво "Острог" из Нових Бановаца, мјешовити хор "Станко Драгојевић" из Подгорице и хор "Доминанта" из Кракова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана