Златна вила лети у Копар

Снежана Тасић
Златна вила лети у Копар

Приједор - Мјешовити певски збор "Обала" из Копра побједник је 14. међународног фестивала хорова "Златна вила", док је награду публике добио Хор Академског културно-уметничког друштва "Лола" из Београда.

Предсједник жирија Андреј Бурсаћ из Новог Сада рекао је образлажући једногласну одлуку да су се за главну награду готово равноправно борили побједници и Хор "Capella Odak" из Загреба.

- Чиста срца стајемо пред публику и такмичаре јер смо донијели праведну одлуку - казао је Бурсаћ.

Појаснио је да је пресудио квалитетан, цјеловитији наступ, одабране композиције изведене на високом и технички завидном нивоу. У жирију су били и Лариса Јаруцкаја из Петрограда и Амброж Чопи из Копра.

Диригент побједничког хора Себастијан Врховник истиче да је ово награда за све сате рада које су он и чланови хора преживјели заједно протеклих мјесеци.

 - То је доказ да смо били на правом путу - казао је Врховник.

За диригента хора који је освојио највише гласова публике Милована Панчића ова награда је подједнако важна као и признања која додјељује жири.

Осим плакете "Златна вила" за врхунске домете у хорском пјевању коју прати новчана награда од 5.000 марака, те награде публике која износи 1.500 марака, жири је додијелио и шест посебних признања.

Побједнички хор био је најбољи у извођењу духовног дјела, а АКУД "Лола" награђен је за извођење композиције српског аутора. Омладински хор "Арт сонус" из Петрограда добио је признање за најбоље изведено савремено дјело, а "Capella Odak" за дјело домаћег аутора. Хор гимназије "Јован Јовановић Змај" из Новог Сада побједник је у категорији "Дјело старог мајстора", а за иновацију и виртуозност у интерпретацији награђен је женски хор "Рустико" из Скопља.

Покровитељ фестивала "Златна вила" је град Приједор.

Учесници

Осим награђених, на "Златној вили" учествовали су и Хрватско пјевачко друштво "Славуљ" из Петриње, Хор "Вила" из Приједора, Пјевачки збор младих "Јосип Каплан" из Ријеке и Хор Студентског културног центра Универзитета из Ниша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана